KANCELARIJA ZA IT I eUpravu: Izdato više od 710.000 Digitalnih sertifikata

- Od puštanja Digitalnog zelenog sertifikata, izdato je više od 710.000 sertifikata i do sada nismo imali pritužbu nijednog građanina da je imao bilo kakvih tehničkih problema prilikom prelaska granice - saopštila je danas Kancelarija za IT i eUpravu.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga, Kancelarija za IT i eUpravu u saopštenju navodi da EU još nije standardizovala QR kod ni između zemalja članica, tako da aplikacija za očitavanje, koju trenutno koristi EU, ne može da očita ni sve QR kodove zemalja članica.

Onog trenutuka kada dobijemo instrukcije za standardizaciju QR koda, prilagodićemo i Digitalni zeleni sertifikat, kaže se u saopšenju.

Kancelarija za IT i eUpravu objašnjava da se QR kod na Digitalnom zelenom sertifikatu očitava iz same kamere pametnog uređaja (tableta ili telefona).

U slučajevima kada su naši građani imali problema, to je zato što su policajci otvorili aplikaciju koja se koristi samo za pojedine zemlje EU i nisu bili u stanju da očitaju QR kod, konstatuje se u saopštenju.

S obzirom da Republika Srbija ima potpisan sporazum sa Grčkom o međusobnom priznavanju tih sertifikata, odmah smo obavestili kolege iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kako bi kontaktirali nadležno ministarstvo u toj državi, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za IT i eUpravu.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još