KANABIS - POLJOPRIVEDNA KULTURA U NEMAČKOJ: Prvi zasadi marihuane iz legalnog bunkera

Prvi put je jedno preduzeće u Nemačkoj obavilo žetvu kanabisa, a u narednim godinama u Nemačkoj se planira proizvodnja veće količine indijske konoplje i to u medicinske svrhe, preneo je "Dojče vele".

Zaposleni na plantaži kanabisa u nemačkom Nojminsteru smatraju se pionirima jer su požnjeli prvu legalnu žetvu kanabisa u istoriji Savezne Republike Nemačke.

Kanadska firma "Afrija RX" je na svojoj dobro čuvanoj plantaži iza zidova od armiranog betona odnegovala i ubrala oko 50 kilograma "trave".

Bezbednosne mere su vrlo rigorozne, jer kanabis u Nemačkoj spada pod nadležnost Zakona o opojnim sredstvima.

Iz Nojminstera u saveznoj pokrajini Šlezvig-Holštajnu na krajnjem severu Nemačke roba će krenuti na put prema apotekama širom zemlje, a onda i do onih koji kanabis koriste iz medicinskih razloga - zbog jakih bolova, grčeva ili nedostatka apetita.

U sledećih 12 meseci Afrija na tržište želi da isporuči tonu kanabisa, potvrdila je kanadska firma.

Od 2017. lekari u Nemačkoj smeju da svojim pacijentima prepišu kanabis kao terapiju.

Da bi se zadovoljile potrebe tržišta, Savezni nemački institut za lekove i medicinske proizvode ovlastio je tri preduzeća za proizvodnju kanabisa. To su Afrija, nemačka startap-firma "Demekan" i još jedna kanadska firma - "Aurora".

Čini se da je "Afrija" u znatnoj prednosti nad konkurencijom jer su druga dva proizvođača dala su neodređene odgovore o početku distribucije.

"Aurora kanabis" tvrdi da je ta kompanija u ovom trenutku uposlena uvozom biljaka iz Kanade, te napominje da procena trenutka prve isporuke zato nije moguća.

U "Demekanu" kažu da se za treći kvartal ove godine planira finalizacija farme kanabisa i da će posle toga što je brže moguće ubrati prvu žetvu.

Zapravo je trebalo da sve pomenute firme prvu robu isporuče krajem 2020, no, zbog problema sa distribucijom do kojih je došlo zbog pandemije, morale su da koriguju planove.

Žetva prvih 50 kilograma firme "Afrija" je zato samo simbolična, kaže stručnjak za kanabis Alfredo Paskual.

Kanabis je u medicini doduše još tržišna niša, ali potražnja je kontinuirano rasla nakon što je marihuana legalizovana u medicinske svrhe. Društva za zdravstveno osiguranje ne nude precizne podatke o količini, ali broj doza koje apoteke daju pacijentima konstantno je u porastu. Po nekim procenama, u Nemačkoj postoji i do 90.000 takvih korisnika.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još