SVEČANO OTVARANJE U AVGUSTU: Island dobija muzej posvećen Evroviziji

Muzej posvećen najvećem svetskom muzičkom takmičenju na Islandu biće otvoren u avgustu. Ideja da se "Pesmi Evrovizije" na ovaj način ukaže čast potekla je nakon velikog uspeha filma "Pesma Evrovizije: Priča vatrene sage" pa dileme oko lokacije nije bilo - muzej je u Husaviku.

Osnivač i direktor Muzeja istraživanja u Husaviku, Orligur Hnefil Orligson, na ideju o muzeju koji bi bio posvećen "Evrosongu" došao je nakon što je video kako je na ljude uticao Netfliksov film.

Film Vila Farela već godinu i po privlači brojne posetioce u mali grad na Islandu, a Orligur se nada da će otvaranjem još jednog mesta koje će pohoditi turisti uspeti da udahne život zajednici koja je propatila dosta tokom pandemije koronavirusa.

- Posle objavljivanja filma, tim koji stoji iza Muzeja istraživanja i ja počeli smo da tražimo načine kako da iskoristimo ovu neverovatnu priliku za revitalizaciju grada i njegovog turizma nakon ogromnog zastoja izazvanog pandemijom - navodi Orligur.

Prema njegovim rečima, tim je od tada počeo da sarađuje sa RUV-om - islandskim javnim servisom, članom EBU, kao i sa zvaničnim tamošnjim klubom obožavalaca "Evrosonga", kako bi u Husaviku bio osnovan privremeni muzej posvećen popularnom muzičkom takmičenju.

- Takođe, sastali smo se sa predstavnicima muzeja posvećenom grupi ABBA u Stokholmu i od jula 2020. godine smo u kontaktu sa Evropskom unijom emitera koja je pokazala interesovanje da pomogne da se projekat ostvari - objašnjava Orligur.

Smešten pored "Ja-Ja ding dong bara" (kafe je nazvan po hit numeri iz filma) muzej će nuditi i karaoke.

Film neće biti u fokusu postavke muzeja. Biće izložena istorija samog "Evrosonga", kao i islandskog kvalifikacionog takmičenja za nacionalnog predstavnika na "Pesmi Evrovizije", festivala "Songkepnin".

Izvor: RTS
Foto: Eurovision.tv

Pogledajte još