DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA: Ko može da se prijavi?

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ovog meseca organizovali su za mladiće dobrovoljno služenje vojnog roka, navodi RTS.

Do sada su održane promocije u Valjevu, Vršcu i Žitištu, a do kraja nedelje štandovi će biti postavljeni i u Loznici i Požegi.

Javni oglas za dobrovoljno služenje vojnog roka je stalno otvoren. Ko može da se prijavi, koji su uslovi, koliko se služi vojska, objašnjava pukovnik Saša Petrović iz Ministarstva odbrane.

- Kao što znate konkurs je stalno otvoren i svako ko se prijavi biće upućen u detalje, ali moraju da ispune ocenu zdravstene sposobnosti. To je u proseku 1.300 do 1.500 vojnika koji se prijavljuju. Svi zainteresovani se mogu prijaviti u nadležnom centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu za mesto njihovog stanovanja i kada dođu u centar dobiće prijavu i uz prijavu trebaju da prilože diplomu završene škole i pisanu biografiju. Starosna granica je od 19 do 30 godina, a mogu da apliciraju i muškarci i žene - objasnio je Petrović.

- Dobrovoljno služenje u skladu sa zakonom traje šest meseci i svaki vojnik dobija naknadu za služenje vojnog roka koja iznosi 132.000 dinara za tih šest meseci kao i naknadu za putne troškove. U skladu sa zakonom svakom vojniku sledi redovno odsustvo u trajanju od deset dana, kao i dobrovoljno davanje krvi za koje dobija dva slobodna dana i naravno nagrada starešine koji može vojnika da nagradi za dobro vladanje sa nekoliko slobodnih dana - rekao je Petrović za RTS.

- Glavni benefit služenja dobrovoljnog vojnog roka jeste mogućnost zaposlenja i prijem u profesionalnu vojnu službu odmah nakon odsluženja, kao i mogućnost daljeg napredovanja i karijernog vođenja. Tu je svakako i mogućnost za zaposlenja u kazneno popravnim zavodima i ministarstvima, a nisu zanemarljiva i novčana primanja. Veliki procenat vojnika se odlučuje da nastavi rad u vojnoj službi nakon odsluženja dobrovoljnog vojnog roka - ističe Petrović.

Izvor: b92.net/RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još