DANAS SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Hoće li biti novih mera?

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana epidemiološka situacija, biće održana danas u 16 časova, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da će se na osnovu broja zarazenih i epidemiološke situacije odlučivati o eventualnim novim merama.

Tiodorović je istakao da je trenutna epidemioloska slika nepovoljna i da broj zaraženih raste, a da je karakteristično da u ovom talasu najviše obolevaju mlađe osobe.

Što se tiče epidemioloških mera, Tiodorović kaže da će se na Sednici razgovarati o tome kako pooštriti postojeće mere i nada se da do zatvaranje i obustave rada neće biti.

Nada se da će se uz pomoć pojačane kontrole od strane inspekcijskih i komunalnih službi epidemiološki nivo koji je postojao u Srbiji pre odmora vratiti.

Očekuje se da će na današnjoj sednici štaba biti doneta i oduka o modelu nastave na početku nove školske godine.

- Svi će poći normalno u školu, ali u mestima gde je 20 do 30 odsto vakcinisanih lokalna samouprava i prosvetni radnici imaju veću odgovornost, jer moraju da procenjuju situaciju na osnovu povećanja broja zaraženih, kada će morati da se pređe na kombinovani ili onlajn sistem nastave - objasnio je Tiodorović.

On je rekao i da se posledice onlajn nastave osećaju pogotovu na upisima u srednje škole i fakultete, te je uputio apel roditeljima i prosvetnim radnicima da se vakcinišu radi veće bezbednosti učenika i omogućavanja održavanja normalne nastave.

- U proteklom periodu epidemiološka situacija je bila nesigurana, dok sada ulazimo u period kada je situacija nepovoljna, a to znači da raste broj zaraženih, hospitalizovanih i onih sa fatalnim završecima, što će verovarno potrajati ceo ovaj mesec - rekao je Tiodorović.

Stabilizovanja situacije očekuje se, naveo je on, krajem ili u najboljem slučaju polovinom septembra, kada će se broj smanjiti, ali neće dostići period kada smo imali od 20 do 70 zarazenih dnevno.

Visok je broj zaraženih, a 50 do 60 odsto zarazenih su mladi u kategoriji od 18 do 30 godina i oni u kategoriji od 30 do 45 godina, navodi Tiodorović i objašnjava da je to posledica toga što je veliki broj starijih građana, čak preko 75 odsto u pojedinim opštinama, vakcinisan.

- Nedovoljan je broj mladih koji su vakcinisani, samo 17,2 odsto onih od 18 do 30 godina, a radno aktivna populacija je vakcinisana 32 do 33 odsto - rekao je on.

Tiodorović kaže da je najveći broj zaraženih u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu i Mionici, a to su mesta gde je najmanji broj ljudi pristao na imunizaciju.

- Klinička slika kod pacijenata jeste lakša, ali virus ne bira i svako može biti zaražen. Fatalan ishod za sada je još vezan za stare i hronične bolesnike koji su čak u 20 odsto slučajeva vakcinisani - istakao je Tiodorović, dodajući da se zbog toga preporučuje treća doza vakcine.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još