BOLEST MODERNOG DOBA: Postpandemijska anksioznost - kako je pobediti?

Postpandemijska anksioznost je poremećaj od kojeg pati veliki broj ljudi, a da li znate o čemu je zapravo reč?

Tokom pandemije koronavirusa, većina nas je jedva čekala da se vrati normalnim aktivnostima. Da možemo slobodno da se okupljamo, odlazimo u kafiće, na treninge, u kancelariju... Svi su žudeli za kontaktom s drugima.

Ali sada kada je socijalizacija omogućena i sve se donekle vratilo u normalu, mnogi osećaju teskobu pre odlaska na okupljanja. Uprkos uzbuđenju što je to konačno omogućeno, mnogi doživljavaju anksiozne napade u većem društvu.

Istina je da su ova osećanja posve normalna i da je potrebno vreme da se priviknemo na "novu" staru stvarnost. U nastavku donosimo neke od tehnika koje mogu pomoći da izađemo na kraj s ovim osećanjima.

Postpandemijska anksioznost – kako je pobediti?

Strah, bevoljnost, nelagoda, razdražljivost, napetost, teskoba... sve su to osećanja s kojima se većina nas susrela nakon pandemije i karantina. Stručnjaci kažu da je važno imenovati ova osećanja, kada ih doživimo.

Kada prihvatimo šta mislimo i osećamo, lakše ćemo se suočiti s nesigurnošću datog momenta. Ako osećate nelagodu u većem društvu, pre odlaska na skup, raspitajte se koliko će ljudi biti. Važno je da na vreme shvatite koje su vaše granice. Koliko ste spremni da tolerišete? Kada to budete shvatili, držite se svog plana.

Dajte sebi prostora da razmislite o prošloj godini i šta ste sve naučili. Kako želite da svet sada izgleda? Dajte smisao prošlogodišnjoj patnji i lakše ćete pregurati nelagodu koju sada osećate.

Fokusirajte se na pozitivne strane same pandemije. Pored toga što smo naučili da cenimo prijatelje, porodicu i svoj život, shvatili smo da smo otporni. Neka vas to ojača i da vam snagu da se, malim koracima, vratite starom načinu života.

Put neće biti lak, nekome će trebati manje vremena, a nekome više. A ukoliko osećate panične napade i ne možete da funkcionišete u većim gužvama (supermarketi, redovi u pošti, kancelarija...), obavezno zakažite razgovor sa stručnim licem.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još