ODGOVOR IMUNOLOŠKOG SISTEMA: Da li je osip nakon vakcine protiv kovida nešto što bi trebalo da nas brine?

Vakcina protiv kovida-19 ima svoje nuspojave, i to nije slučaj samo kod ove vakcine, i ostale vakcine imaju nuspojave takođe.

Vakcine protiv koronavirusa praćene su različitim nuspojavama i mogu da izazovu neželjene reakcije. Osobe koje su primile vakcinu prijavile su crvenilo, svrab, natečenost ili čak bolan osip tamo gde su primili vakcinu protiv kovida-19, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Osip i druge promene na koži, kao nuspojava vakcinacije, mogu da budu neprijatne i bolne, ali ne predstavljaju nikakvu ozbiljnu pretnju za zdravlje ljudi.

Nuspojave nakon vakcinacije neke osobe neće ni osetiti, dok će kod drugih one biti lakše ili teže. Među najčešćim su: temperatura, groznica, mučnina i bolovi u telu. Vakcina protiv kovida-19 može da prouzrokuje i promene ne koži.

Ako se oko mesta uboda pojavi osip to je zapravo zakasnela reakcija na koži na primanje vakcine. Ova rekacija može se pojavi pet dana ili čak nedelju dana nakon primanja prve doze i ne javlja se kod svih osoba.

Osip može da bude bolan, neprijatan i može da se proširi na veliku površinu kože. Iako to zvuči ozbiljno i kao razlog za zabrinutost, stručnjaci kažu kako ovo nije ozbiljna reakcija i da nema opasnosti po zdravlje.

Stručnjaci dodaju da se radi o poznatom fenomenu i da se može raditi o odgovoru imunološkog sistema na vakcinu. Kažu i da se osip obično povuče nakon četiri do pet dana.

Veća je verovatnoća da će se ovakve reakcije na koži pojaviti kod žena, ali i kod onih osoba koje su već imale anafilaktičke reakcije, koje imaju astmu ili alergije.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još