KLASIKA KOJA NE IZLAZI IZ MODE: Fenomen majica sa mornarskim prugama

Kao što je crno večna klasika, ista jačina klasike nalazi se u nošenju majica sa mornarskim prugama. Jednostavno i lako za kombinovanje, zar ne?

Šta je večno u ovim majicama?

Plavo-bela mornarska majica potiče iz Francuske, iz Bretanje. Univerzalna je, širih ili užih pruga, pamučna, različitih dužina rukava, i kao takva ostala je klasika, iako je doživela razna izdanja i razne decenije u kojima se menjala i prilagođavala, ostavši u biti – ista.

Još u 19. veku nosili su je bretonski mornari kako bi bili uočljiviji ako upadnu u more. Od 27. marta 1858. godine deo zakonom propisane uniforme u francuskoj mornarici je i ova majica.

Ona je u originalu imala 21 prugu.

Kako vreme prolazi...

Godine 1917. slavna Koko Šanel potrudila se da pod svoj modni pečat unese i ovu majicu, koju su dame prihvatile oberučke, upravo zato što je nošenje ovakvih majica doprinelo uživanju i udobnosti u odeći.

Nekoliko decenija kasnije, čak je i Pablo Pikaso nosio ovu odevnu kombinaciju, neizostavno svima poznat i Marlon Brando, a zahvaljujući filmu majica sa mornarskim prugama ne umire, naprotiv. Nosila ju je Brižit Bardo jednako i sa uživanjem kao njene koleginice decenijama kasnije.

I intelektualci, poput Borisa Viana i Žaka Prevera, nosili su mornarsku prugastu bluzu.

Danas donosi sutra, ali još uvek traje

Danas je redizajnirana mornarska majica neretko deo poznatih kolekcija, kao što su "Gucci", "Balmain", "Dolce & Gabbana", a nose je i poznati modeli, kao što je Kejt Mos.

Prava priča koja se krije iza ovih pruga još uvek nije potpuno poznata. Međutim, jedno je sigurno: fenomen ove majice broji svoj treći vek postojanja.

Izvor: Edukacija.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još