KORONAVIRUS NE JENJAVA: Na intenzivnoj nezi isključivo nevakcinisani

Na lečenju od kovida u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu najviše je pacijenata od četvrte do šeste decenije života, a oni koji su u jedinicama intezivne nege su isključivo nevakcinisani, izjavila je danas direktorka Centra dr Edita Stokić.

Kako je istakla, poslednjih nedelja i dana broj pacijenata koji su zatražili pomoć zbog kovida je povećan, a veći je i broj onih koji se hospitalizuju.

- U KC Vojvodine trenutno su na lečenju 86 kovid pacijenta, a 13 se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, što nas je nateralo da obezbedimo dodatne kapacitete, i sada imamo tri jedinice intezivne nege i tri poluiintezivne - rekla je Stokićeva za RTS.

Prema njenim rečima, trenutno je među hospitalizovanim, najviše pacijenata koji se nalaze u dobi između četvrte i šeste decenije života, a ima i slučajeva da je više članova iste porodice na bolničkom lečenju.

- Na lečenju je jedna pacijentkinja koja je bila intubirana, a sada se leči bez respiratora dok je istovremeno i njen muž na poluintezivnoj nezi. Imamo i dve trudnice na lečenju. Grubo rečeno, najveći broj pacijenata je nevakcinisan ili je primio samo jednu dozu. Nijedan pacijent koji je na intezivnoj nezi nije vakcinisan - istakla je Stokićeva.

Ponovila je da je vakcinacija jedina mera prevencije širenja bolesti.

- Moramo shvatiti da je vakcinacija jedina mera sprečavanje obolevanja i širenja infekcije Kovid-19 i to je jedina mera koja može da prekine epidemiju - navela je ona.

Upozorava da je među obolelima sve više mladih i sa težom kliničkom slikom.

- Preminuo nam je mladić u ranim tridesetim godinama koji nije imao druge komorbiditete i nije bio vakcinisan - rekla je Stokićeva.

Izvor: Novosti.rs/RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.