Otvaranje izložbe "Milena Pavlović Barilli: Jedna umetnica, 15 fotografa – 30 umetničkih dela" 9. septembra u Požarevcu

U saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, Galerijom Milene Pavlović Barilli u Požarevcu i Centrom za kulturu Požarevac, a uz podršku Grada Požarevca, Color Media Communications nastavlja popularizaciju slavnih srpskih i jugoslovenskih slikara uz angažman čuvenih umetničkih i modnih fotografa.

Posle izložbi u Galeriji Sava Šumanović u Šidu, Galeriji Milan Konjović u Somboru i u Muzeju grada Beograda, gde su bila izložena originalna platna Paje Jovanovića uz njihove klasične citate ili avangardna umetnička viđenja njegovih najpoznatijih dela, ovog puta je u fokusu opus neponovljive Milene Pavlović Barilli.

Izložba "Milena Pavlović Barilli: Jedna umetnica, 15 fotografa – 30 umetničkih dela" svečano će biti otvorena 9. septembra u 19 éasova u Centru za kulturu u Požarevcu.

Bio je zaista veliki izazov dešifrovati skrivena značenja njenih čudesnih slika koje su krile životnu priču umetnice i ikone srpskog modernizma, uvek i zauvek iznad svog vremena.

Hrabra devojčica koja je umela da crta, pratila je svoj Mesec kroz pustolovine i avanture nomadskog života, oslobođena konvencionalnih formi sredine iz koje je potekla.

Žena snažnih i silovitih osećanja, koja se ježila od lepote, volela je da voli više nego što je uobičajeno, kao da spaja talase sa zvezdama.

Njena nemoguća ljubav sa  gospodinom R., strastvenim muškarcem koji nije znao da bude veran, postala je “Fantastična kompozicija sa dva lica”.

Jedno vreme opčinjena glamurom holivudskih filmskih diva, želela je samo da slika tu fantaziju od njihovih bajkovitih pojava i haljina, koje je sama sebi šila za svoje njujorške izložbe, na plakatima se potpisujući samo kao Milena.

Magija će hraniti njenu umetnost  sve do misteriozne smrti, koju niko, pa ni muž, za koga se udala, jer joj je bilo vreme, nije mogao da objasni, do nje same. Obožavala je konje, koji su je možda i koštali tog izuzetnog života.

Neobična sudbina i veličanstvena umetnost Milene Pavlović Barilli učinili su da fotografi pronađu i osvetle i one zatamnjene skice iz njenih devet života.

Pogledajte još