KORONA NE POSUSTAJE: Klinička slika mnogo teža u ovom talasu

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da ovaj talas epidemije koronavirusa ima posebne karakteristike, da je uglavnom reč o pacijentima koji nisu vakcinisani i da je klinička slika pacijenata mnogo teža nego u prethonom talasu.

Ašanin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je epidemijska situacija u Srbiji teška i da ima tendenciju pogoršavanja, na šta ukazuju brojevi u kovid ambulantama i kovid bolnicama, prenosi Tanjug.

- Situacija se dramatično promenila i u ambulantama i u bolnicama u odnosu na jul - u proseku smo imali oko 60 pregleda u prijemnim ambulantama na Infektivnoj klinici, a sada oko 190. Primano je 8 do 10 pacijenata u toku dana, a sada primamo svakog trećeg - rekao je Ašanin.

Naveo je da su kapaciteti Infektivne klinike popunjeni 95 odsto, u Batajnici je popunjeno dve trećine kapaciteta - 594 hospitalizovana pacijenta, od čega 79 u jedinici intenzivnog lečenja, 54 na respiratorima, a u toku prethodnog dana bilo je 60 prijema.

Ašanin je naveo da ovaj talas ima ima posebne karakteristike jer je reč uglavnom o pacijentima koji su nevakcinisani.

- Želim da kažem o jednoj kategoriji pacijenata - ispod 50 godina koji nisu vakcinisani, to su pacijenti koji imaju problem sa shvatanjem neophodnosti vakcinacije, uglavnom se sami leče ili su u privatnim odrinacijama i pojavljuju se između petog i desetog dana u pogoršanju bolesti - imaju teške kliničke slike, bolest je uznapredovala i oni su veliki problem - istakao je Ašanin.

Naveo je da je u ovom momentu više od 50 odsto takvih pacijenata hospitalizovano.

Ašanin je ukazao da bi zdravstveni radnici trebalo da imaju najveću svest o potrebi vakcinacije i naveo da je prosek oko 50 odsto u Srbiji, kao i u opštoj populaciji.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.