Izložba "Milena Pavlović Barilli: Jedna umetnica, 15 fotografa – 30 umetničkih dela" - Tamara Aleksić u ulozi poznate likovne kritičarke

U saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, Galerijom Milene Pavlović Barilli u Požarevcu i Centrom za kulturu Požarevac, a uz podršku Grada Požarevca, Color Media Communications nastavlja popularizaciju slavnih srpskih i jugoslovenskih slikara uz angažman čuvenih umetničkih i modnih fotografa.

Posle izložbi u Galeriji Sava Šumanović u Šidu, Galeriji Milan Konjović u Somboru i u Muzeju grada Beograda, gde su bila izložena originalna platna Paje Jovanovića uz njihove klasične citate ili avangardna umetnička viđenja njegovih najpoznatijih dela, ovog puta je u fokusu opus neponovljive Milene Pavlović Barilli.

Izložba "Milena Pavlović Barilli: Jedna umetnica, 15 fotografa – 30 umetničkih dela" svečano će biti otvorena 9. septembra u 19 éasova u Centru za kulturu u Požarevcu.

Bio je zaista veliki izazov dešifrovati skrivena značenja njenih čudesnih slika koje su krile životnu priču umetnice i ikone srpskog modernizma, uvek i zauvek iznad svog vremena.Neobična sudbina i veličanstvena umetnost Milene Pavlović Barilli učinili su da fotografi pronađu i osvetle i one zatamnjene skice iz njenih devet života.

Deo oživljavanja magije Milene Pavlović Barilli je i fotograf Sever Zolak koji je za izložbu "Milena Pavlović Barilli - jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela", odlučio da "citira" portret Rosamund Frost, poznate likovne kritičarke i Milenine prijateljice. Slika je nastala 1940. godine, a ove 2021. ispred Zolakovog objektiva stala je glumica Tamara Aleksić.

- Bilo je to vreme kada se "urednicima modnih rubrika dopadala Milenina vešta slikarska tehnika i redak smisao za stil, ne ulazeći pritom u suštinu krajnje ličnog simbolizma" - pisala je Rosamund Frost o raskošnom talentu Milene Pavlović Barilli.

Pogledajte još