MINISTARSTVO PROSVETE DONELO ODLUKU: Ekskurzije dozvoljene samo u "zelenoj zoni"

Ministarstvo prosvete uputilo je dopis osnovnim i srednjim školama o održavanju ekskurzija i nastava u prirodi, u kome se navodi da se te aktivnosti mogu održati samo u slučaju da su škola koja organizuje putovanje i sredina u kojoj se putuje u zelenoj zoni, rečeno je danas Tanjugu u tom Ministarstvu.

Potrebno je da se direktori škola obrate nadležnim zavodima za javno zdravlje neposredno pred put, a najranije sedam dana i provere da škola i lokacija nastave u prirodi, izleta ili ekskurzije nisu u crvenoj zoni.

Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović kaže za Tanjug da ta škola ne planira izvođenje ekskurzija ili izleta, jer se zgrada rekonstruiše.

S druge strane, direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić kaže da još nije doneta odluka da li će učenici i nastavnici te škole ići na ekskurziju i ističe da najveće interesovanje vlada među maturantima.

- O svemu obaveštavamo Ministarstvo, nismo još odlučili, ali maturanti su vrlo zainteresovani - rekla je Katić za Tanjug.

U Osnovnoj školi "Stevan Sinđelić" navode da trenutna epidemiološka situacija ne dozvoljava izvođenje rekreativnih nastava i izleta.

- Nećemo izvoditi decu, smatramo da je nestabilna situacija. Nismo ni prošle godine, mislim da je to roditeljima jasno - naglasila je za Tanjug direktorka škole Biljana Nešković.

U školi "Svetozar Marković" razmišlja se o izvođenju rekreativne nastave u Goč i Kraljevo, koja bi, ukoliko se roditelji saglase, trebalo da se održi sredinom septembra.

Kako kaže direktorka škole Ivana Orolicki, to je nerealizovan put još iz 2019. godine, dok se na proleće, kaže, planira još jedan, ukoliko bude bilo interesovanja i dozvoli epidemiološka situacija.

- Raspisaćemo javnu nabavku i pratićemo situaciju - poručila je Orolicki za Tanjug.

Dopis u škole stigao je juče, nakon što se na nedavno održanoj rekreativnoj nastavi na Divčibarama kovidom zarazilo oko 20 đaka i dvoje učitelja iz novobeogradske Osnovne škole "Milan Rakić".

U Ministarstvu kažu da se situacija prati na dnevnom nivou i da će se u slučaju pogoršanja situacije, doneti odgovarajuća odluka.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još