POBOLJŠAJTE KVALITET KOSE: Šest razloga zbog kojih bi trebalo da koristite šampone bez sulfata

Svima nam se dogodilo da posle pranja kose i feniranja ne budemo zadovoljni krajnjim rezultatom, mada smo sve radili kako to inače činimo. Kosa se izvija ili kovrdža na pogrešnim mestima, bude suva, bez sjaja i slično. Možda je problem u šamponu koji koristimo. Istraživanja kažu da veliki broj ljudi upotrebljava pogrešan šampon za svoj tip kose, što dovodi do navedenih preblema.

Ako u svemu navedenom prepoznajte svoj problem, možda je pravo vreme da počnete da koristite šampon bez sulfata koji će da se pobrine o vašoj kosi. Sulfati su prilično standardan sastojak mnogih proizvoda za čišćenje, kako u domaćinstvu, tako i u kozmetičkoj industriji, gde su na samom vrhu liste šamponi, regeneratori i slični preparati za higijenu, odnosno pranje kose. Sulfati su sastojci koji čine da se šamponi pretvore u gustu penu. Oni koji ih ne sadrže, bazirani su na prirodnim biljnim sastojcima.

Kada odlučite da penušavim šamponima kažete zbogom i da bez sulfata budu deo vaše rutine nege kose i pođete u kupovinu, prvo na šta treba da obratite pažnju jeste da je na deklaraciji naznačeno da su bez sulfata, silicijuma, boja i parabena.

Šamponi bez sulfata pomoći će da vam kosa bude zdrava, a naročito su dobar izbor za one koji često peru kosu, farbaju se ili imaju problem sa suvim vlasištem.

Očuvanje esencijalnih prirodnih ulja

Šamponi sa sulfatima stvaraju gustu penu koja uklanja nečistoće sa vlasišta i temena. Ali koliko god bili efikasni u odstranjivanju prljavštine, sulfati mogu oštetiti teme i kosu jer odstranjuju i eterična ulja koja se prirodno luče kao zaštita, zbog čega dolazi do problema u vidu gubitka sjaja i suvoće vlasi.

Smanjena iritacija/upala

Budući da su sulfati jake hemikalije, mogu iritirati vlasište, što može dovesti do upale temena, crvenila i svraba. Zato su šamponi bez sulfata idealan izbor jer nežno čiste kosu, bez stvaranja takvih problema. Birajte one koji sadrže aloja veru, koja ima blagotvorno, smirujuće dejstvo.

Štite farbanu kosu

Ako imate obojenu kosu, možda ćete primetiti da vam boja izgleda beživotno i da je bleda nakon upotrebe sulfatnog šampona. Kako bi predupredili takvo stanje, koristite šampon bez sulfata i rezultati će biti evidentni. Kosa će postati živahna, zdrava i sjajna. Šamponi bez sulfata sadrže obilje prirodnih sastojaka, poput arganovog ulja, masnih kiselina, proteina, keratina i drugih hranljivih materija. Ovi šamponi pomoći će vam da svoju beživotnu kosu pretvorite u blistavo sjajnu.

Efikasno zadržavaju vlagu

Vlaga je potrebna kosi kako bi se sprečili problemi poput pucanja krajeva i lomljenja. Šamponi sa sulfatima uklanjaju vlagu iz vlakana kose, uzrokujući da postanu kovrdžava i suva. S druge strane, sredstva za čišćenje kose bez sulfata pomažu u zadržavanju prirodne vlage u kosi, posebno ako sadrže aloja veru, koja pomaže u zadržavanju esencijalnih hranljivih materija, čineći je hidriranom.

Zaglađuju kosu, čineći je glatkom

Umirujuća svojstva šampona bez sulfata sa svojim biljnim ekstraktima i kombinacijom multivitamina A, C i E, zaglađuju vašu kosu, omogućavajući da je bez mnogo muke oblikujete i da ona blista zdravim sjajem.

Potpuno bezbedni i zdravi za vašu kosu

Zahvaljujući sastojcima prirodnog porekla, na biljnoj bazi, ne samo da prijaju temenu i vlastištu, blagotvorno utiču na rast i izgled kose, oni čuvaju životnu sredinu, ekološki su prihvatljivi. Koliko je njihov sastav dobar govori i činjenica da se preporučuju i deci, a znamo koliko je koža mališana osetljiva.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još