STIŽE AMERIČKA "MODERNA": Srbija u oktobru dobija i petu vakcinu

Vakcinacija u Srbiji ne ide baš sjajno, imunizovalo se tek nešto više od 50 posto stanovništva. Ipak, stiže nam i peta vrsta vakcine - američka "Moderna". Ovo cepivo nam, sudeći po najavama zvaničnika, stiže u oktobru.

Vakcinacija protiv kovida-19 u Srbiji zvanično je počela 24. decembra prošle godine. Građani Srbije su do sada mogli da odaberu američko-nemačku vakcinu "Fajzer", rusku "Sputnjik V", kinesku "Sinofarm", britansku Okford "Astrazeneku".

- Uskoro ćemo imati i petu vakcinu, i 'Modernu' smo nabavili i ona nam stiže od oktobra - najavio je ranije predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Studija je pokazala delotvornost 'Moderna' vakcine protiv kovida-19 od 96 %. Vakcina mRNA-1273 se generalno dobro podnosi, a dosad nije uočeno ništa ozbiljno što bi postavljalo pitanja oko sigurnosti vakcine - saopšteno je ranije iz kompanije "Moderna".

Efikasnost vakcine Moderna 94,5 %

Farmaceutska kuća "Moderna" saopštila je da je efikasnost njene vakcine virusa 94,5 %, a informacija se bazira na poslednjoj fazi kliničkog testiranja.

Osim efikasnosti, izdvaja se još jedna bitna stvar kod Modernine vakcine – ne zahteva čuvanje na ekstremno niskim temperaturama, već je stabilna na temperaturama od dva do osam stepeni 30 dana, a šest meseci može da se čuva na temperaturi od minus 20.

Delotvorna čak i kod dece

Iz Američke farmaceutske kompanije potvrđuju da je "Moderna" vakcina protiv korona virusa delotvorna 96% kod dece stare od 12 do 17 godina, prema rezultatima prvih kliničkih ispitivanja.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još