„RIJEKA SNOVA“ kroz Beograd

Godinu dana nakon poslednjeg susreta s novinarima u Beogradu, Neno Belan se ponovo družio s prestoničkom „sedmom silom“, i to u holu ispred velike sale SKC-a, u kojoj će 14. februara svirati sa svojim „Fiumensima“. Neno u Beogradu na Dan zaljubljenih – to je već višegodišnja tradicija. Samo su prošle godine „Dani ljubavi“, „Bambina“ i brojni drugi hitovi odjekivali Domom omladine 8. marta.

Međutim, koncert nije jedini povod za Belanov dolazak u Beograd - u set listi sada neće biti samo stari hitovi, aktuelna je promocija novog albuma „Rijeka snova“, prvog posle pet godina. U pitanju je, praktično, skup singlova koje su Neno i „Fiumensi“ izveli u međuvremenu na raznim festivalima, pre svega u Šibeniku, uz nekoliko potpuno novih pesama. 

KLAPE KAO „ZAČIN“ 

„Rijeka snova“ je donela nešto novo u Belanovom zvuku. Doduše, prepozna se odmah njegov „rukopis“, ali, on je sada obogaćen saradnjom sa klapama, koja okupira prvog „đavola“ poslednjih nekoliko godina. Na albumu je gostovao i riječki ženski sastav „Rivers“, kao i Žan Jakopač - čovek koji je svirao gitaru u bendu Darka Rundeka na početku njegove solo karijere, a donedavno je predvodio bend „Šo! Mazgoon“.

„Mislim da sam napravio jedan prilično hrabar potez sa, možda, diskutabilnim rezultatom“, kaže Belan. „Ipak, čini mi se da sam uspeo ono što sam naumio – da snimim dobar pop-rok album, sa primesama Dalmacije, ali na jedan originalan način. Klapu nisam upotrebio da bih pesmu pretvorio u etno, već samo da da jednu specifičnu mediteransku boju i atmosferu. Još uvek je to, ipak, onaj „moj“ zvuk, na tragu šezdesetih godina“.

Možda je taj rizik ipak malo umanjen time što su pesme „Divojka sa juga“, „Galeb“, „Srce od leda“ već duže vreme poznate publici, prihvaćene više nego dobro, tu je i „Hey“ sa „Dore“, sada, u drugoj verziji, nazvana „Noćas“...

„U tome je štos. Polako sam sve radio, pesmu po pesmu. Mislim da se to čuje. Nisam hteo da srljam i da snimim nešto bez veze. Kada se toliko vremena utroši, mislim da krajnji rezultat mora da bude dobar. Što se tiče pesme „Noćas“ - prvu verziju napravili smo malo lošije aranžmanski, tekst je bio nerazumljiv. Ispravili smo greške, sada je to jedna lepa pop pesma koja priča o prijateljstvu“. 

LJUBAVNA PESMA POSVEĆENA GRADU 

Kad smo kod materijala poznatog publici, neibežno je pomenuti i čuvenu pesmu „Dva Bracanina“, a tu je i „Bračka balada“ koju je Neno napisao još pre 25 godina, i tek sada je odlučio da je objavi i njome zatvori album. Sa druge strane, na samom početku, u priču nas uvodi naslovna, „Rijeka snova“.

„To je moja posveta gradu u kojem živim poslednjih 13 godina. Pesma je ljubavna, ali, nije namenjena nijednoj devojci, iako tekst tako zvuči“. 


DUG KONCERT, DOBRA ENERGIJA 

Bliži se Dan zaljubljenih. Neno Belan i „Fiumensi“ iz godine u godinu uspevaju 14. februara da naprave koncerte za prepričavanje. Na bini gotovo uvek provedu više od tri sata.

Trudićemo se da i sada bude tako“, uz osmeh kaže Neno. „Što se repertoara tiče – ne možemo da pobegnemo od sebe. Neće biti to nešto bitno drugačije nego prethodnih godina – naravno, uz nekoliko novih pesama. Siguran sam da ćemo zajednički s publikom opet napraviti jako dobru atmosferu“.

Neno je proteklih godina redovno svirao u Srbiji, ali, mnogi noviji hitovi, kao, na primer, „Kavana“, „Ludo zaljubljen“, nisu imali odgovarajući odjek u publici. Sada bi to trebalo da bude drugačije.

„Zahvaljujući „Dallas Records“-u konačno imamo zvanično izdanje i u Srbiji, i jako sam srećan zbog toga. Uskoro će izaći i boks set sa kompletnim materijalom "Đavola", nadam se da će i ta retro kolekcija imati srpskog izdavača“.

Prošlih godina Neno i „Fiumensi“ su, obično, nekoliko dana pre ili posle Beograda, obilazili još neke gradove u našoj zemlji, najčešće Zrenjanin, Novi Sad...

„Sada ćemo svirati samo u SKC-u. U martu planiramo da ponovo dođemo u Srbiju, ali o tom – potom“.

Iz Hrvatske nam 14. februara ne dolazi samo Belan. Koncert će, uz reprizu dan kasnije, održati i Goran Karan, i to u Domu Sindikata.

„Ne smatram da mi je on konkurencija. Goran je super pevač, ja ga veoma cenim. Mislim da ima, ipak, nešto malo drugačiju publiku od mene. Beograd je veliki grad koji može da prihvati i više od dva koncerta u istom danu“, uveren je Belan.

Gledamo malo i u budućnost, ne preterano daleku. Kada se, u drugoj polovini godine, privedu kraju promotivne aktivnosti oko novog albuma, Belana očekuje jedan sasvim drugačiji izazov – mjuzikl sa hitovima „Đavola“.

„Imamo već oformljenu ekipu koja bi trebalo to da radi. Međutim, ne bih, za sada, mnogo da pričam o tome, da ne bude „tresla se gora, rodio se miš“. Čekamo dogovor sa sponzorima, u tome je ključ, jer bi to bio jedan visokobudžetni projekat. Ako se to realizuje – biće prava bomba, na kompletnom prostoru bivše Jugoslavije“, optimistički najavljuje Belan.

Milan Ćunković

Pogledajte još