VAŽNA JE PREVENCIJA: Zašto je koža vrata, dekoltea i ruku podložnija bržem starenju?

Uprkos činjenici da je koža vrata, dekoltea i ruku najočigledniji pokazatelj godina života, mnoge od nas ne posvećuju joj dovoljno pažnje. Vreme je da se to promeni!

Da li ste ikada upoznali ženu koja ima lice bez bora i u glavi joj odredili godine, ali – shvatili ste da je vaša procena pogrešna čim vam je pogled pao na njene ruke? Ništa neuobičajeno, jer većina nas – uprkos činjenici da su šake, vrat i dekolte najočigledniji pokazatelji godina života – ne posvećuje im dovoljno pažnje. Struktura kože znatno varira u zavisnosti od dela tela. Na nekima je podloga kože masno tkivo, a na drugima kost. Takođe, određeni delovi tela podložniji su dejstvu gravitacije, a pokreti mogu da stvore "mehaničke" bore. Srećom, postoje brojne metode prevencije, kao i tretmani koji štite i obnavljaju kožu. Pa krenimo redom...

VRAT

Zašto stari?

Koža u ovom delu veoma je podložna opuštanju i gubitku elastičnosti jer je tanja i sadrži manje kolagena i elastina nego na drugim mestima. Osim toga, u koži vrata nalazi se manje lojnih žlezda, a zbog učestalih pokreta glave i uticaja sile gravitacije, rizik od pojave bora mnogo je izraženiji. I pušenje znatno ubrzava pojavu znakova starenja, naročito zrnastu strukturu i žućkastu boju kože. Duvanski dim uništava enzime koji igraju ključnu ulogu u produkciji kolagena. Cigarete takođe redukuju dotok krvi u kožu, što smanjuje moć regeneracije.

Šta pomaže?

Zbog dejstva gravitacione sile, mišići vrata s vremenom se istežu. Ipak, redovnim sprovođenjem vežbi oni mogu da ojačaju i skrate se, što popravlja tonus kože. Eksperti preporučuju utrljavanje bogate hidratantne kreme pokretima nagore (u suprotnom pravcu od dejstva gravitacije). Da bi efekat bio maksimalan, stegnite zube dok to radite – zabacite glavu unazad, podignite donju vilicu, preklopite gornje zube izadržite se u tom položaju. Opustite vilicu, a zatim ponovite vežbu tri puta.

DEKOLTE

Zašto stari?

Donji deo vrata i dekolte najčešće su izloženi štetnom dejstvu UVA zraka, što je jedan od osnovnih razloga vidnih oštećenja kože. Osim toga, koža u ovom delu sadrži malo lojnih žlezda, te je podložnija isušivanju i boranju. Budući da je i mnogo tanja, te da nema puno mišićnog niti masnog tkiva ispod nje, bore se brzo produbljuju. Težina grudi, u kombinaciji sa smanjenom proizvodnjom kolagena, rezultira opuštanjem kože. Osim toga, mnoge žene nanose parfem na dekolte, što može da uzrokuje (zbog reakcije alkohola iz njegovog sadržaja sa sunčevim zracima) pojavu trajne dispigmentacije kože. Alkohol uklanja zaštitni, gornji masni sloj kože, što izaziva i zatezanje i crvenilo. Umesto toga, nanosite parfem na unutrašnji deo ručnih zglobova i iza ušiju.

Šta pomaže?

Piling blagim sredstvom ukloniće površinski sloj ćelija i omogućiti prodiranje preparata za negu u dublje slojeve kože. Uvek koristite sredstvo za SPF-om i naviknite se da preparate za negu utrljavate u vrat i dekolte. U slučajevima većih oštećenja kože može da pomogne tretman intenzivnom pulsirajućom svetlošću (IPL). Za uklanjanje dispigmentacije i finih bora preporučuje se hemijski piling i nega specijalno formulisanim preparatima.

RUKE

Zašto stare?

Šake (tj. nadlanice) najpodložnije su štetnom dejstvu UVA zraka, jer su i najizloženije suncu. Upravo zbog toga nije ni čudo što se upravo na njima manifestuju prvi znaci starenja. Ipak, oštećenja od sunca ne moraju odmah da se očituju, ali će se koža postepeno istanjiti i opustiti se i izgledati kao da je neophodno da se zategne (posledica razdvajanja gornjeg i donjeg sloja). Kada s godinama nestane, inače u ovom delu mala količina masnog tkiva, kosti i vene postaju vidljivije. Pranje sudova, ručno pranje veša i čišćenje kuće bez rukavica veoma isušuju kožu ruku, što može rezultirati pojavom upale (deramtitis), čak i ekcema.

Šta pomaže?

Tokom dana često utrljavajte kremu za ruke koja sadrži SPF i antioksidanse. Takođe, krema treba da sadrži materije za izbeljivanje kože, koje će sprečiti pojavu staračkih fleka. Eksperti preporučuju i redovan piling, koji uklanja izmurle ćelije i omogućava prodor aktivnih sastojaka u dublje slojeve kože.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još