SREĆAN SAM KAD MI KAŽU DA JE OVAJ FILM MOJA LIČNA KARTA: Milan Marić iskreno o ulozi Tome Zdravkovića

Večeras, na premijeri filma "Toma" u Valjevu, ekpa filma uručiće nagradu 400.000 gledaocu. Da li je očekivao ovoliku gledanost filma i da li su ga reakcije publike iznenadile, danas je u "Uranku" na K1 odgovorio Milan Marić.

- Učim da se pustim i da prestanem da brinem. Film živi i bez moje brige, i živi možda i bolje nego ja. Sve nas je iznenadila ovakva reakcija na film. Mi pre nekoliko meseci nismo ni znali da li će raditi bioskopi, da li će biti premijere - kazao je Marić Jovani Joksimović.

- Ovaj film je težak, sa puno traženja, mnogo pitanja i odgovora. Niko "na keca" nije mogao da zna i da kaže da će postići uspeh. Mislim da su producentima, Bjeli i Željku, u ovih godinu i po pramenovi kose otpadali - a Jovana je dodala:

- Malo su i osedeli.

Kako kaže Marić, sve što se dešava u bioskopima od premijere prešlo je granicu filma.

- "Toma" je postao nešto užasno intimno i za mene je to najveći kvalitet filma. Iznenadilo nas je i Sarajevo, kažu da se takva reakcija publike na jedan film nikada nije desila. To nas je iznenadilo, a onda u Nišu bude još luđe, a u Beogradu - najluđe. Biće ovo jedno fenomenalno sećanje - kazao je Marić.

- Ovaj film nije mogao da nas ne očeše, oplemenio nas je. Svi smo morali da izađemo iz svojih komfor zona, glumačkih matrica, da zakoračimo u nepoznato. I svi smo se uhvatili za ruke u ovom filmu. Svi smo prepoznali ranjivost jedni kod drugih.

Gostovanje Gordane Zdravković, Tomine supruge na televiziji K1 kada je govorila o njegovom glumačkom umeću ga je, kako je rekao, potpuno razbilo.

- Bio sam u Mariboru zbog predstave i poslušao sam taj intervju, i naravno, osim što je bilo veoma emotivno, osetio sam iskreno veliko olakšanje. Ta žena je sa njim prošla svašta, i lepo i manje lepo, i ne verujem da ima potrebu da Tomu romantizuje, pogotovo zato što želi da zadrži živo sećanje na njega. To je ozbiljan kompliment - kazao je Marić.

Slično iskustvo imao je i sa ćerkom Sergeja Dovlatova kojeg je tumačio na filmu.

- Sedela je pored mene na premijeri u Berlinu, ja sam tamo prvi put gledao film, u tom trenutku pojma nisam imao šta sam uradio. Kada se film završio "pobegao" sam na cigaretu i ona je došla za mnom. Rekla mi je: "Ovako si samo ti mogao da ga odigraš". Ona je počela da plače, pa sam i ja počeo da plačem. To su specijalni trenuci - kaže Milan Marić.

Ispričao je i da 30. septembra, na gosišnjicu smrti Tome Zdravkovića, na groblju nije bilo težine, već su svi bili spontani, emotivni i iskreni. Otkrio je i da je od Željka Joksimovića i Dragana Bjelogrlića dobio dva važna saveta koji su odredili način njegove igre u filmu.

- Željko mi je rekao da držim mikrofon kao Toma, a Bjela da se malo savijem dok hodam. Ta dva naoko nevažna detalja, pomogli su mi da igram pažljivo, ranjivo. Iznutra, morao sam da imam žilete koji me režu, a ta emocija se gradi. Ti od tuge bežiš, ali ona ti se vrati. To je bila ideja, da bežimo od tuge i da uhvatimo i sve druge emocije. Da tuga provejava. Svi mi želimo da frustracije i bolove smestimo u neku fijoku. A ovde moraš to dobrovoljno da pustiš da te nadvlada, da to nosiš kući. Ta tuga s početka filma nije to, ona dolazi kasnije. On u početku želi život i voli život, a onda ga lagano to nešto preuzima. Šta je to u meni što se zove tuga - kaže Milan.

Otkrio je i da nije sve pesme u filmu pevao Aco Pejović, neke je, na početku, pevao i on.

- Pevam i ja, tako je, a Željko se šali: "Još malo da smo snimali, bio bi sjajan pevač..." - kazao je s osmehom Milan Marić.

Kada je reč o kritikama, Milan kaže da nije pročitao sve.

- Naravno da ovaj film ima i mana i kvaliteta, pojavljivaće se i bolji i lošiji, i emotivniji i manje emotivni. Ali, ostaće ovaj trenutak u kojem se pojavio i ta neraskidiva kopča koju je napravio sa publikom. S jedne strane sam srećan kada mi kažu da je ovaj film moja lična karta, jer ga ljudi vole. Nemam ništa protiv toga da to i ostane, ali hajde da sačekamo jedno 30 godina pa da vidimo. Ovakav film je redak i glumcu se desi retko ili nikada - rekao je Milan na K1.

- Svi imamo rezervoar pun prljavštine i čistog goriva koje trošimo, a ta svest da u tebi ima svega i svačega i odluka da to pustiš i da kažeš to sam ja, to je dragoceno. Zato je naš posao i plemenit i divan, jer imaš alibi da pustiš sve iz sebe i da sa sobom budeš okej. I kad je nešto sramota, kažeš to sam ja i stidiš se - kazao je Milan.

Autor: Nadlanu.com
Foto: eugensmesni/Instagram

Pogledajte još