Izložba "Prometeji novog veka" u Muzeju Jugoslavije predstavljena diplomatskom koru

Color Media Communications i Muzej Jugoslavije organizovali su koktel prijem i vođenu turu za predstavnike diplomatskog kora u Republici Srbiji povodom predstavljanja izložbe "Prometeji novog veka" u Muzeju Jugoslavije.

Izložba će biti otvorena do 14. novembra 2021. godine i deo je programa koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, kojim se obeležava 60-godišnjica od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

U fokusu izložbe su odnosi Jugoslavije i Indije u oblasti umetnosti i kulture, kao i radovi Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih slikara koji je imao važnu ulogu u predstavljanju Jugoslavije Nesvrstanima. Publika će zahvaljujući raznovrsnoj muzejskoj građi moći bliže da se upozna sa indijskom kulturom i kulturnom razmenom između dve zemlje, a jedan od segmenata izložbe odnosiće se na posetu Josipa Broza Tita Indiji 1955-1956. godine, koja se smatra prelomnim događajem za definisanje spoljnopolitičke strategije Jugoslavije upravo u pravcu nesvrstavanja.

Na otvaranju koktel prijema govorila je direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević koja je istakla da je 60-godišnjica od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu sjajna prilika da se podsetimo i istaknemo važnost i vrednost "nesvrstanih", jednog od najvažnijih fenomena povezanih sa Jugoslavijom, državom čije nasleđe predstavljamo.

- Od svog osnivanja tokom drugog svetskog rata, Pokret nesvrstanih je davao nadu čovečanstvu i njegova obnova danas nije slučajnost. Svakodnevna opasnost da lokalni sukobi postanu globalni rat je razlog da opet definišemo osnovne principe Pokreta nesvrstanih, miroljubiva koegzistencija, bez agresije, poštovanje teritorijalnog integriteta država, bez mešanja u unutrašnje poslove jedne države, jednakost i prevazilaženje ekonomske nejednakosti. Bogati fondovi Muzeja Jugoslavije bili bi siromašniji i manji da Tito nije bio predvodnik Pokreta nesvrstanih i u tom svojstvu se susreo sa više od 50 državnika vanblokovskih zemalja - istakla je Neda Knežević.

Takođe je pozvala sve prisutne da posete njihovu stalnu izložbu pod nazivom "Muzejska laboratorija" koja sadrži kolekciju poklona nesvrstanih zemalja.

Robert Čoban, predsednik Color Press Group pozdravio je sve prisutne goste i istakao da su osnivači Pokreta nesvrstanih živeli 1961. godine u zanimljivim vremenima.

- "Dabogda živeo u zanimljivim vremenima", bio je moto 58. bijenala savremene umetnosti u Veneciji održanog pre dve godine. "Dabogda živeo u zanimljivim vremenima" - da li je ovo drevno prokletstvo ili savremeni blagoslov? Osnivači Pokreta nesvrstanih živeli su u zanimljivim vremenima, te 1961. godine. Šezdeset godina kasnije i mi živimo u zanimljivim vremenima. Posebno u našim krajevima. Postavljaju se pitanja: šta smo naučili tokom ovih šest decenija? Koliko smo spremni za, verovatno još zanimljivija, vremena u budućnosti? Najbolje tek dolazi? Nadam se da će nam ova izložba dati odgovore na neka od naših pitanja? Magazin "Diplomacy & Commerce" je tu da vam ova zanimljiva vremena učini lakšim za razumevanje i ugodnijim za život. Hvala vam što ste nam se pridružili. Hvala Muzeju Jugoslavije na realizaciji ove sjajne izložbe i na saradnji koju imamo.

Na izložbi su predstavljene Lubradine slike iz kolekcije Muzeja Jugoslavije, "Buđenje Afrike" (1956-1959) i "Prometej" (1967), dok će slike "Čovek i zveri" (1964) i "Bik i oblak" (1963) biti prikazane zahvaljujući saradnji sa Kućom legata.

Deo postavke čini i rad savremenog umetnika Vladimira Nikolića "Komunistička slika u veku svoje digitalne reprodukcije".

Autorke izložbe su kustoskinje Muzeja Jugoslavije Ana Panić i Jovana Nedeljković.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još