PRATITE PROMENE NA KOŽI: Šta nam sve poručuju pege?

Pege na koži su sasvim normalna pojava, a evo i šta nam sve mogu poručiti.

Nekada smo ih prikrivali puderima, ali srećom – sada sve više žena prihvata svoju prirodnu kožu, uživa u njenim specifičnostima i voli svoje pegice. Kristina Agilera, Lejdi Gaga, Kajli Džener i Bela Hadid pripadaju grupi poznatih koje koriste svoj uticaj da naglase zašto je važno da (za)volimo sebe, sa svojim vrlinama i manama. Čak i u mejkap svetu, pege su sve prihvatljivije, pa čak i poželjne. Toliko smo ih zavolele da smo čak počele da iscrtavamo pegice.

Pege čine da izgledamo razigrano i mladoliko, predstavljaju lični pečat pojedinca, ali da li ste se ikada zapitali kako i zašto nastaju?

Pege na koži

Pege su rezultat prevelike proizvodnje melanina, u trenutku kada koža želi da nas zaštiti od sunca. Naime, jedna vrsta ćelija apsorbuje UV svetlost i proizvodi melanin kao odbrambeni mehanizam. Tada koža tamni (to se dešava kada pocrnimo), a u nekim slučajevima dobijamo i pege.

Pege su najčešće kod riđokosih osoba, ali mogu se pojaviti kod bilo koga.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Šta nam poručuju pege?

Iako one same po sebi ne ukazuju da koža ima problem, mogu biti signal da je koža u opasnosti te da treba posebno da povedemo računa o njoj. Osobe svetlije puti i kose sklonije su raku kože jer prirodno imaju manji odbrambeni mehanizam protiv UV zračenja. Zato se savetuje da pratite promene na koži.

Ponekad je teško razlikovati pege i mladeže, a svi dobro znamo da kada su mladeži u pitanju, treba da budemo oprezni, da ih samopregledamo i da jednom godišnje odlazimo kod dermatologa na detaljan pregled dermoskopom.

Dakle, ako primetiti sledeće promene, u pitanju je mladež a na pegica. A ovo su signali koji zahtevaju hitan odlazak kod dermatologa.

  • Asimetrija – kada dve polovine mladeža nisu iste, to može ukazivati na prisustvo kancerogenih ćelija.
  • Nejednake, oštre ili reljefne granice samog mladeža takođe su znak za uzbunu.
  • Promena boje mogući je simptom kancera.
  • Sve promene na koži veće od 2 centimetara potencijalno su opasne. Ne dozvolite da se promena uopšte razvije do te veličine, pre toga posetite lekara.
  • Bilo kakva promena u boji, obliku i veličini zahteva hitnan pregled kod dermatologa.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još