PODELJEN VIŠE OD 3.000 PUTA: Kazne za sve koji su slali link filma "Toma"

Autori filma "Toma" najavili su da će protiv svih koji su delili pomenuto filmsko ostvarenje biti podnete krivične prijave, ako sa svojih naloga ne uklone sporni sadržaj. Piratska verzija filma, koja je osvanula na internetu, samo na Fejsbuku je tokom vikenda pregledana 200.000 puta.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković naveo je da je tužilaštvo još u četvrtak krenulo u proveru navoda krivične prijave.

- Već u petak smo imali određene indicije u vezi sa identitetom jedne od osoba koja je širila link. On je u petak uhapšena i određeno joj je zadržavanje od 48 sati. Sada radimo na otkrivanju drugih iz lanca onih koji su širili link - rekao je on.

Kad je reč o odštetnom zahtevu, koji mogu podneti producenti, Zakonom o autorskim i srodnim pravima detaljno je regulisano na koji način se može ostvariti imovinskoporavni zahtev u parnici, a za sporove iz oblasti autorskih prava nadležan je Viši sud u Beogradu za teritoriju cele Srbije.

- Pravo intelektualne svojine se vrlo rigorozno štiti u zemljama Evropske unije. Oni imaju sistem da kada ide preko "torenta" da je preuzimanje filma u toku, lociraju korisnika i automatski šalju tužbu koja stiže na adresu sa odštetnim zahtevom od više hiljada evra - naglašava Stamenković.

Pomenuti film "Toma" pojavio se na društvenim mrežama nedavno i širi se neverovatnom brzinom. Zbog piraterije već su pala hapšenja, a stručnjaci navode da građani Srbije nisu dovoljno upoznati sa činjenicom da gledanjem filma putem linka, na telefonu, kompjuteru, ili televizoru, krše autorska prava i mogu biti krivično odgovorni.

- Ljudi ne znaju da je krivično delo i deljenje piratskih fajlova i svi oni koji su delili sporne linkove filma, dobiće krivične prijave. Nije sve što je na internetu besplatno. Nije nelegalno da preuzmete film i da ga pogledate, ali je krivično ako taj link prosledite dalje. I za to odgovara osoba koja šalje linkove - rekao je juče u televizijskoj emisiji Vladimir Rajčič, direktor Antipiratske agencije Srbije, preneo je ranije Tanjug.

Izneo je da je link filma "Toma" tokom proteklog vikenda samo na Fejsbuku imao 200.000 pregleda i podeljen više od 3.000 puta. Sa druge strane, advokat Nina Vuković je objasnila da su producenti filma "Toma" nosioci autorskih prava.

- Samo uz pristanak autora se može delo koristiti. Nelegalno je prosleđivati linkove. Moramo podići svest građana da je ovo što se događalo prethodnih dana krivično delo koje se zakonski sankcioniše - rekla je na K1 Nina Vuković.

Izvor: Agencije
Foto: Promo

Pogledajte još