STRUČNJACI SAVETUJU: I vakcinisane osobe bi trebalo da nose maske

Vakcinisane osobe trebalo bi da nastave da nose zaštitne maske u javnosti jer i dalje mogu da nose, a možda i prenose, isto toliko virusa koliko i nevakcinisani, a da toga nisu svesni, pokazuju podaci nove američke studije.

Naučnici su analizirali količinu virusa, odnosno virusno opterećenje, kod 869 pacijenata u trenutku postavljanja dijagnoze, uključujući 632 koji su bili asimptomatski.

Većina infekcija prouzrokovano je veoma zaraznim delta sojem koronavirusa.

Nisu pronašli statistički značajne razlike u prosečnom virusnom opterećenju između vakcinisanih i nevakcinisanih osoba, ili između onih sa ili bez simptoma, ili između različitih starosnih grupa, polova ili tipova vakcina.

Istraživanje još nije prošlo recenziju.

- Naša studija ne daje informacije o zaraznosti - rekao je Ričard Mičelmur sa Kalifornijskog univerziteta, ističući da na prenos virusa utiče nekoliko faktora, a ne samo status vakcinisanja i virusno opterećenje.

- Nije u redu pretpostaviti da se, budući da ste vakcinisani, ne možete zaraziti i ne možete zaraziti nekog drugog, pa i ako ste asimptomatska osoba - rekao je.

Vakcina protiv kovida-19 smanjuju izglede za infekciju i smanjuju težinu bolesti.

Međutim, osobe vakcinisane protiv koronavirusa trebalo bi i dalje da nose maske u javnosti jer bi mogli da zaraze druge ako se sami zaraze, savetuju naučnici.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još