Koliko Beograđani znaju o Nesvrstanima?

U sklopu proslave šezdesetogodišnjice od Prve konferencije Pokreta Nesvrstanih, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka anketirao je naše sugrađane koji žive u ulicama koje imaju veze sa Nesvrstanima i proverio znaju li nešto o tome.

Rezultati su pokazali da polovina stanovnika ulica koje nose ime osobe vezano za Pokret Nesvrstanih – zna ko je ta osoba, dok druga polovina ili nije sigurna ili ne zna ko je ta osoba i po čemu je zaslužila da dobije ulicu u Beogradu. Za Josipa Broza Tita znaju svi ispitanici, ali ga više od trećine ispitanika (39.3%) ne povezuje sa Pokretom Nesvrstanih. Nešto manje od dve trećine (60.2%) zna za Pokret nesvrstanih, dok više od trećine ispitanika (39.8) ne zna za taj pokret ili je čuo, ali nije suguran šta je to – s tim što je u ovoj grupi više onih koji nikad nisu čuli za Nesvrstane (26.5%).

Zanimljiva je činjenica da centralne ličnosti Pokreta nesvrstanih: Tito i Nehru, i dalje imaju svoju ulicu u Beogradu, ali ne i egipatski predesdnik Naser. U to ime, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka predlaže inicijativu gradskoj skupštini Grada Beograda da jedna od beogradskih ulica ponese Naserovo ime.

Zavod će predložiti i postavljanje info tabli u ulicama koje imaju veze s Nesvrstanima koje će naše sugrađane i turiste informisati o značaju ovih osoba i samom Pokretu.

Izvor: Promo
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još