Predstavljanje izložbe “Kavijar” diplomatskom koru

Color Media Communications i Prirodnjački muzej u Beogradu 15. oktobra sa početkom od 18.00h organizuju vođenu turu i koktel prijem za diplomatski kor u Galeriji Prirodnjačkog muzeja a povodom predstavljanja jedinstvene izložbe "Kavijar" autorke Dubravke Vučić, višeg kustosa i ihtiologa muzeja.

Na svečanom prijemu diplomatskom koru će se obratiti:

  • NJ. E. Alexander Botsan-Kharchenko, ambasador Rusije u Srbiji,
  • Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja,
  • Robert Čoban, predsednik Color Press Group.

Poseban segment izložbe posvećen je čuvenom kladovskom kavijaru koji se proizvodio do 2000. godine.

Kladovski kavijar bila je vrsta kavijara koja se proizvodila u istočnoj Srbiji. Ime je dobio po gradu Kladovu, centralnom gradu u srpskom delu Đerdapske klisure između Srbije i Rumunije. Napravljen od ikre različitih riba, kavijar je pre nekoliko decenija dobio zaštićenu geografsku oznaku i smatrao se skupom poslasticom, koja se čak služila na čuvenom Titaniku. Izgradnjom velikih brana 1972. (Đerdap I) i 1984. (Đerdap II) koje su bile zajednički projekat dveju država ribama koje su migrirale iz Crnog mora uzvodno od Dunava sprečeno je da dođu do svojih starih mrestnih područja, a proizvodnja kavijara je prekinuta u 21. veku.

Zbog svoje crne boje, staklastog i bisernog sjaja, odvojene i tonirane ikre bez opne okružene vlastitim prirodnim uljem, nazvana je „Kladovski crni biser“.

Realizaciju izložbe i kataloga omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Dragocenu pomoć u pripremi izložbe pružila je Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF i Zavičajni fond biblioteke Centra za kulturu Kladovo.

Izložba će za sve ljubitelje prirode biti otvorena do 2. decembra 2021. godine, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Mali Kalemegdan 5.

Pogledajte još