OPUŠTAJU DISAJNE PUTEVE, SMANJUJU UPALE I OTOKE: Šest namirnica ublažavaju simptome astme

Ne postoji jednostavan način za izlečenje astme, a naročito ne preko izbora jedne magične namirnice, ali ishrana može da ima efekat olakšavanja simptoma ove bolesti.

Generalna preporuka lekara je raznovrsna ishrana, a kao konkretan primer navodi se mediteranska varijacija. To znači puno zdravih masti, ribe, integralnih žitarica, voća i povrća. Treba voditi računa o tome da višak kilograma može pogoršati ovu bolest, te je svakako u interesu ljudi održavanje zdravog načina ishrane i stasa. O svemu ovome treba se savetovati sa lekarom i ne treba preduzimati drastične korake i promene, ali po pojedinim istraživanjima, namirnice o kojima ćete pročitati u nastavku mogu da olakšaju simptome astme.

Jabuke i pomorandže

Voće je zdravo iz više razloga, a kada je u pitanju olakšavanje simptoma astme, to je zbog toga što sadrži beta karoten i vitamine C i E koji pomažu u smanjivanju upale i otoka u plućima. Jabuka i citrusno voće posebno su bogati ovim sastojcima i preporučuje se njihovo svakodnevno konzumiranje.

Losos

Nisu sve masti jednake i nemaju isti efekat na organizam, a mononezasićene masne kiseline i polinezasićene masne kiseline mogu biti veoma dobre za organizam, baš kao i omega-3 masne kiseline. One su i inače zdrave za ljude, a naročito za one obolele od astme. Pronalaze se u lososu, ribi koja je veoma moćan saveznik u borbi protiv mnogih bolesti. Losos je bogat i vitaminom D, koji se u poslednje vreme spominje iz više značajnih razloga.

Đumbir

Ne samo da je dobar za smirivanje stomaka, već je i koristan u olakšavanju simptoma astme. Istraživanja su pokazala da đumbir u sebi sadrži sastojke koji mogu da opuste disajne puteve. Njegov koren se može dodati u pirinač, povrće i druga jela, a pored toga naravno, i piti kao čaj.

Spanać

Pored često pominjanih vitamina i minerala, spanać sadrži i folnu kiselinu (vitamin B9), vrlo važnu za borbu protiv astme. Pokazalo se da deca koja nisu unosila dovoljno folne kiseline i vitamina D imaju čak 8 puta veću šansu da imaju simptome astmatičnog napada u odnosu na onu decu koja su unele dovoljno ovih sastojaka.

Nar

Treba malo strpljenja da se dođe do upotrebljivog dela nara, ali vredan je truda zbog svojih sastojaka. Bogat je antioksidansima koji mogu da smanje upale disajnih organa, a pored toga, može da smanji i nivo oštećenja na plućnom tkivu. Može se konzumirati svež ili u vidu soka, oba oblika donose iste benefite.

Izvor: Citymagazine.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još