Diplomatski kor posetio izložbu "Kavijar" u Galeriji Prirodnjačkog muzeja (FOTO)

Više od 30 predstavnika diplomatskog kora u Srbiji sinoć je prisustvovalo predstavljanju izložbe "Kavijar", autora Dubravke Vučić, višeg kustosa ihtiologa u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. 

Iako nas asocira na otmenost i luksuz, kavijar je ovom izložbom približen publici kroz različite aspekte: od kulturološkog i istorijskog preko biološkog i ekonomskog. Na izložbi je ekskluzivno izložen i jedan od poslednjih primeraka morune uhvaćene u Dunavu, kao i jadranske jesetre iz reke Bojane, koje u rekama danas gotovo da nema. Jedan deo postavke posvećen je i svetski čuvenom srpskom kladovskom kavijaru.

Slavko Spasić, v.d. direktora Prirodnjačkog muzeja u Beogradu

 

Slavko Spasić, v.d. direktora Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, istakao je da ova nacionalna institucija obeležava 125 godina postojanja.

- Na ovoj izložbi predstavljena je samo jedna priča o prirodi, koja je za nas neiscrpan izvor inspiracije. Nadamo se da će naše muzejske zbirke, koje broje preko 1,6 miliona eksponata, dobiti adekvatniji prostor stalne postavke u budućnosti.

Robert Čoban, predsednik kompanije Color Press Group

 

Robert Čoban, predsednik kompanije Color Press Group, koja je i jedan od organizatora ove posete istakao da je jako važno da mediji promovišu naše kulturno nasleđe i veze između Srbije i zemalja koje imaju diplomatska predstavništva u Srbiji.

- Smatramo da je jedna od dužnosti medija u našoj zemlji da promovišu kulturno nasleđe i veze između Srbije i zemalja koje imaju diplomatska predstavništva u Srbiji. U poslednjih mesec i po dana magazin "Diplomacy & Commerce" organizovao je Večeru uz šetnju sa gradonačelnikom Beograda i predstavio vam deo naše bogate gastronomske istorije. Nakon toga smo sa vama otišli u Kikindu, na severu Vojvodine, i predstavili kulturno i gastronomsko nasleđe ovog prelepog grada. Prošle nedelje bilo mi je zadovoljstvo videti vas u Muzeju Jugoslavije radi obilaska Izložbe posvećene 60. godišnjici Samita Pokreta nesvrstanih. Dan kasnije u Konaku kneginje Ljubice imali smo promociju našeg časopisa "Hello! Travel: Kulturna baština Srbije". Danas smo ovde da vidimo novu izložbu koju su organizovali naši prijatelji iz Prirodnjačkog muzeja i da proslavimo veze Srbije i Rusije i ova dva naroda. Priča o kavijaru je takođe priča o radosti života, a to je nešto što nam je danas zaista potrebno - zaključio je Čoban.

NJ.E. Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji

 

U svom obraćanju, NJ.E. Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, podsetio je da iako Rusija nije bila prva zemlja u kojoj je kavijar počeo da se konzumira, njegova masovna proizvodnja počela je po nalogu carice Katarine Velike u 18. veku, a Rusija je brzo postala poznata po najboljem kvalitetu ovog delikatesa.

- Ova izložba je ljudski događaj koji nam je svima potreban u vreme COVID-a i geopolitičkih tenzija - dodao je.

Dubravka Vučić, autor izložbe u obraćanju gostima

 

Realizaciju izložbe Kavijar omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba će biti otvorena do 2. decembra 2021. godine, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Mali Kalemegdan 5.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još