BOGATSTVO VEĆE OD REZERVI BANAKA JUŽNE AFRIKE I HOLANDIJE: Imovina Univerziteta Harvard porasla za 53 milijarde dolara u poslednjoj godini

Prema godišnjem finansijskom izveštaju, Univerzitet Harvard objavio je da je svoje bogatstvo uvećao za 53,2 milijarde dolara, preneli su američki mediji.

Ovaj tip zadužbine, u američkom visokom obrazovanju, uglavnom se finansira iz privatnih donacija. Većina njih podleže ograničenjima za šta se novac može koristiti, kao što su posebni projekti ili oblasti studija.

Samo 5 do 5,5 odsto zadužbine na Harvardu koristi se za finansiranje stvarnog rada univerziteta. To je bilo oko dve milijarde dolara u školskoj 2020​/21.

Harvardova zadužbina porasla je za 27 odsto na 53,2 milijarde dolara krajem juna, krajem fiskalne godine.

Taj iznos novca ekvivalentan je rezervama centralnih banaka Južne Afrike ili Holandije.

- Profit bi ove godine bio mnogo veći da je Univerzitet ulagao u rizičnije poslove - istakao je direktor za investicije i izvršni direktor Harvarda Nirmal Narvekar.

Takođe je istakao da takav rezultat ne može da se postigne svake godine.

Tehnološki Univerzitet Masačusets u ovoj godini ostvario je dobit od 56 odsto, povećavši svoje bogatstvo na 27,4 milijarde dolra, a Braun Univerzitet sa 52 odsto dobiti na 6,9 milijardi dolara.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još