ZVANIČNO SAOPŠTENJE VLADE SRBIJE: Za kovid propusnice validni samo testovi iz državnih laboratorija

Testovi koji nisu urađeni u nekoj od referentnih, odnosno državnih laboratorija, neće biti vidljivi u Digitalnom zelenom sertifikatu i neće biti validni, potvrđeno je danas iz Vlade Srbije za RTS.

- Rezultati pi-si-ar (PCR) ili brzog antigenskog testa su vidljivi u sertifikatu samo kada su urađeni u državnim laboratorijama i samo takvi će biti vidljivi prilikom očitavanja "kju-ar koda" (QR) od strane inspekcije ili kovid redara u objektu u koji je neko došao nakon 22 časa - objavio je RTS povodom napisa koji su se pojavili na društvenim mrežama, a tiču se testiranja pred sam ulazak u objekte nakon 22 sata.

Kovid propusnice su neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru - restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, svakoga dana od 22 časa do kraja radnog vremena.

RTS je ponovio da Zeleni kovid sertifikat ima "kju-ar kod" i objedinjuje potvrde i podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom Kovidu-19.

Da bi neko mogao da udje u ugostiteljski objekat, odnosno da bi propusnica bila validna, neophodno je da sadrži najmanje jednu od sledećih stavki:

- potvrdu o primljenoj trećoj dozi vakcine ili potvrdu o primljenoj drugoj dozi vakcine, ne stariju od 210 dana;

- potvrdu o negativnom pi-si-ar testu, ne stariju od 72 sata;

- potvrdu o negativnom antigenskom testu, ne stariju od 48 sati;

- potvrdu o preležanom Kovidu-19, ne stariju od 210 dana ili

- potvrdu o pozitivnom testu na IGG antitela urađenom u državnoj laboratoriji, ne stariju od 90 dana.

Izvor: Beta.rs/RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još