MATERIJAL ZA SVA VREMENA: Odeća od tvida je ponovo u trendu

Odeća od tvida je u modnu scenu uvedena zahvaljujući "Šanelu", a od tada, kostimi od ovog materijala ušli su u istoriju.

Tvid se vratio u modu na velika vrata, što ni ne iznenađuje jer gotovo svi trendovi ove sezone imaju "buržoaski" šmek. Pomislite samo na polo majice, plisirane suknje i pletene prsluk-džempere. A sada je tu i ova klasična tkanina! Zapravo, bukle odnosno tvid nikada nije nestao s modne scene, ali sada se iz bakinog ormara preselio u garderobu gotovo svih modnih stilista i influensera. Samim tim izgleda bolje nego ikada!

Šta je tvid?

Tvid je sinonim za elegantan i šik izgled, baš kao što je kreirala čuvena Koko Šanel. Kratka jakna iz tog vremena i dan danas predstavlja jedan od najprepoznatljivih komada te prestižne modne kuće. Na francuskom "bukle" znači nešto poput "mašna" ili "omča", što savršeno opisuje izgled tkanine.

Satkana od niti sa sitnim petljama, koristi se za izradu kostima i gornjih delova odeće. Ova najpopularnija vrsta tvida tkana je grubom pređom koja stvara karakterističan izgled čvora.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Odeća od tvida je modni hit zimske sezone

Ali kako ove sezone nositi jakne, kapute i sakoe od tvida? Da biste izbegli pomalo staromodan prizvuk, a dobili šik look, kombinujte ih s ležernim komadima. Trenutno popularne jakne od tvida uparite sa farmericama. Strogi izgled tvida ublažite kožnim komadima.

Pored jakni i sakoa, ove sezone u modi su i suknje i haljine od tvida.

Za vrlo trendi i upečatljivu kombinaciju posegnite za kostimom koji ove sezone izgleda vrlo izazovno – suknje su kratke, često na preklop, i odlično izgledaju uz visoke čizme, a sakoi s naglašenim dugmadima, obično oversized kroja, lako su nosivi i u brojnim drugim kombinacijama.

Ovaj materijal veoma je prijatan i greje, pa stoga ne iznenađuje to što se vratio na modnu scenu baš pred zimsku sezonu. Toplina buklea skriva se u samoj tehnici tkanja. Upravo zbog toga je kaput od buklea sjajan izbor za jesen i zimu.

Kako pravilno održavati tvid?

Kao i za svaki komad odeće, preporučljivo je slediti uputstva na etiketi. Ako je vaš trendi predmet izrađen od sintetičkih vlakana, obično se može prati na 30 stepeni na programu za osetljivu odeću uz dodatak blagog deterdženta. Komade napravljene od vune najbolje je ipak odneti na hemijsko čišćenje.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Izvor: Lepotaizdravlje.rs/Tportal.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još