Koje su to najposećenije planine u Srbiji?

Planinski turizam doživljava ekspanziju poslednjih godina i sve više privlači domaće, ali i strane turiste, što nas stavlja na zaista dobru poziciju u Evropi.

Naše planine oduvek su bile ponos naše zemlje, ali istina je da im nismo pridavali značaj koji su zaslužile.

No, to više i nije važno.

Nećemo o prošlosti, jer je blistava budućnost naših planina sasvim izvesna u ovom momentu.

Istraživali smo i saznali koje su to najposećenije i najpopularnije planine u Srbiji, pa vas vodimo na nezaboravno putovanje ovim divnim predelima.

Planine u Srbiji ne odlikuju samo puke planinske zanimacije, već i tradicija i način života ljudi koji žive u ovim krajevima.

Upoznavanjem velelepnih čuda prirode i njenih darova imate priliku da upoznate i svu milost koju je naša zemlja zasluženo dobila uz ove planinske lepote.

Nismo mi bez razloga "nebeski narod", možda nas baš čarobni vidikovci ovih planina vode pod nebeske svodove.

Vreme je da vam otkrijemo koje su to planine očarale svoje stanovništvo i privukle veliki broj stranaca u proteklih nekoliko godina.

TA DA DA DA!

To su Kopaonik, Tara i Zlatibor!

Zašto su baš ove planine osvojile najviše simpatija i najveći broj obožavalaca, saznajte u nastavku teksta.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Kopaonik

Ovaj planinski div udaljen je svega 300 kilometara od glavnog grada i osim što je najveći planinski centar u našoj zemlji on je proglašen i nacionalnim parkom pre nekoliko decenija.

Kopaonik je oduvek bio poznat po brojnim skijalištima i ski stazama svetskog nivoa, te se u toku zimskog perioda može primetiti i veliki broj stranih tablica na putu za Kopaonik.

Čak 21 ski staza različitih nivoa težine čeka na sve ljubitelje sportova na snegu svake godine uz to tu je i moderni Snow park koji nudi zabavu za sve freestyle skijaše i bordere, čak i početnike.

Kopaonik je nekada bio poznat kao elitna destinacija namenjena onima sa dubljim džepa i visokim standardima, ali danas je moguće da na njemu uživaju i oni tanjeg novčanika.

Možda je baš iz ovog razloga Kopaonik postao mnogo popularniji u poslednje vreme.

Kopaonik je ponos Srbije što se tiče zimskog planinskog centra, ali njega mnogi vole da obiđu i u toku drugih godišnjih doba jer on krije baš svašta.

Kopaonik - šta videti?

Kopaonik ima 200 sunčanih dana godišnje tako da u svako doba možete uživati u suncu i čistom planinskom vazduhu.

Ova planina obiluje sadržajima za sve generacije i svačiji ukus.

Bilo da ste ljubitelji prirode i prirodnih rariteta ili više volite da na odmoru obiđete i neku kulturno- istorijsku destinaciju ili jednostavno volite da isprobavate različite avanturističke aktivnosti u Kopaoniku ćete uživati.

Najviši i najlepši vodopad, biodiverzitet bez premca, branje borovnica ili malina kao i prostrani šumski i livadski predeli upotpunjuju doživljaj boravka u čistom prirodnom ambijentu.

Za one koji vole da podignu nivo adrenalina u krvi tu su avantura park, zip line, jeep safari, vožnja kvadovima, paraglajding, alpinizam ili biciklističke ture kao savršen izbor.

Noćno skijanje i sankanje na osvetljenim skijalištima su poseban doživljaj koji retko koji gost želi da propusti.

Uz šolju toplog čaja ili kuvanog vina na kraju ispunjenog i aktivnog dana možete se opustiti u nekoj drevnoj vili ili hotelskom restoranu.

Pristupačnost velikim saobraćajnicama je izuzetno dobra te do Kopaonika možete doći na više načina.

Možete pokušati preko Brusa ili doći sa druge strane preko Raške.

Vožnja do Kopaonika od Beograda traje nekih 4 do 5 sati.

Usput možete posetiti i neki od najstarijih manastira ili gradova naše zemlje i upoznati se sa dugom i burnom istorijom našeg naroda.

Kopaonik smeštaj

Nekada je poseta Kopaoniku naročito tokom zime bila svojevrstan statusni simbol obzirom da su cene smeštaja bile astronomske, baš kao i cene ostalih usluga na planini.

Danas, na sreću pored eksluzivnih hotela i apartmanskih naselja, smeštaj na Kopaoniku možete pronaći i po pristupačnijim cenama u nekom od brojnih apartmana, vikendica ili vila.

Cene su različite o kreću se od 20 evra za noć po osobi do čak 100 evra za istu uslugu u nekom od luksuznih hotela.

U zavisnosti od toga da li volite da svim čulima uživate u odmoru ili ste ipak tip koji više voli intimniju varijantu, ali i od platežne mogućnosti zavisi i to kakav ćete smeštaj odabrati.

Ono što je važno da znate jeste da svako može pronaći smeštaj po svojim afinitetima.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Tara

Tara je lepotica Zapadne Srbije koja pruža sasvim drugačiji tip odmora na planini. Iako ima dosta kapaciteta, Tara nije preterano poznata po skijalištima i zimskim sportovima.

Ona je svoju popularnost stekla najviše zbog svoje netaknute prirode, mira i tišine.

Na Taru uglavnom idu oni kojima je dosta gužve, grada i zagađenja i koji odmorom smatraju potpuno puštanje i uživanje u lepotama prirode, mira i tišine.

Tara je takođe Nacionalni park i na njenom području nalazi se preko 1000 različitih biljnih vrsta te se ona smatra oazom prirodne lepote za ljubitelje biljnog i životinjskog sveta.

Tara šta videti?

Tara obuhvata veći deo područja Zapadne Srbije sve do granice sa Bosnom. Najpopularnija mesta za turiste su Kaluđerske bare, selo Šljivovica koje se poslednjih nekoliko godina aktivnije bavi turizmom, Mokra Gora i Mitrovac.

Mitrovac je poznat i po dečijem odmaralištu gde se nalazi i istoimeni hotel za decu "Mitrovac".

Malo starije generacije sigurno pamte Taru po nekoliko stvari sa školskih rekreativnih nastava to su pesma "Mitrovac" koja se obavezno peva na kraju avanture, tepih livadi i kozijoj steni.

Tepih livada je zaista prirodni fenomen.

Kada kročite na ovu prostranu livadu imate osećaj da hodate po oblacima ili mekanom tepihu, jer se tlo ispod vas ugiba.

Nastala je zadržavanjem vode iz obližnjeg potoka na nepropustljivoj podlozi. Tara je takođe i dom čuvene Pančićeve omorike, endemične vrste koja raste na Tari.

Ova lepotica četinara poznata je i kao carica endemičnih vrsta Evrope. Pored ovih prirodnih rariteta, u blizini možete uživati i u vožnji po sjajnom Perućcu, poseti Drvengradu, vožnji Šarganskom osmicom ili poseti Višegradu i Bajinoj bašti.

Tara je lepotica Zapadne Srbije i zaista ima da vam pruži jedinstven ugođaj malo drugačiji od onog koji možete doživeti na drugim planinama, ali svakako ne manje vredan.

Ima nekoliko ski staza pa se i početnici mogu oprobati u skijanju, ali Tara nije lepa samo zimi već u svako godišnje doba i za sve one koji vole da se sjedine sa prirodom.

Tara smeštaj

Što se tiče smeštajnih kapaciteta, ponuda na Tari je raznovrsna.

Dominiraju privatne kuće, vikendice i vile te je apartmanski smeštaj u prednosti nad hotelskim.

Za one koji ipak više vole da se potpuno opuste u hotelu, postoji i takva mogućnost u nekoliko hotela, a najpoznatiji je svakako hotel Omorika pored koga se nalazi i jedna od ski staza.

Taru najviše posećuju porodice sa decom, ali i mladi avanturisti željni prave avanture i adrealinskih sadržaja u prirodnom okruženju.

Zamislite samo jedno zimsko veče puno snega, a vi zagrljeni sedite pored kamina u zagrljaju voljenih osoba sa šoljicom tople čokolade u rukama dok nemirni meda spava zimskim snom nedaleko od vaše drvene brvnarice.
Idilično, zar ne?

Baš ovakvu idilu mnogi posetioci doživeli su na Tari smešteni u nekoj od brojnih drvenih planinskih kućica.

Vlasnici vikendica i vila shvatili su značaj razvijanja turizma u ovom predelu te se trude da na svaki mogući način osavremene i upotpune doživljaj svojih posetilaca.

Tako recimo, možete naći i vikendice sa đakuzijem ili one sa bazenom.

Za kampere, na Tari postoji i kamp veoma dobre uređenosti i pristupačnosti.

Tara vam nudi misteriju i harmoniju prirode kakvu još niste doživeli.

Za pravi, kvalitetan odmor uz mnogo šetnje, aktivnosti i lenčarenja odaberite Taru i nećete se pokajati.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Zlatibor

Za razliku od Kopaonika koji je predstavlja jedan elitni i ozbiljan planinski zimski centar prvenstveno orijentisan na one koji su strastveni obožavaoci sportova na snegu, Zlatibor je malo mirniji po tom pitanju.

Odnosno, malo je više prilagođen onima koji nisu baš previše iskusni, ali i onima koji od planine žele više od skijanja.

Zlatibor je nešto između Tare i Kopaonika, ali sasvim sigurno najpopularnija planina u našoj zemlji.

Od glavnog grada udaljen je nekih 3 do 4 sata vožnje i predstavlja jedan potpuni turistički centar pun zabavnih sadržaja i ludog provoda.

Da, baš kao što smo rekli, Zlatibor je živa planina sa bezbroj turista tokom čitave godine.

Neki bi rekli da se tamo poslednjih nekoliko godina samo gradi, ali mi bismo to drugačije formulisali.

Na Zlatiboru se stvara magija.

Inovativna, moderna i ekološka rešenja polako vode Zlatibor na svetske liste najpopularnijih destinacija.

I na Zlatiboru se možete osamiti i uživati u prijatnoj klimi i vazduhu okruženi borovim šumama, ali možete i uživati u gužvi i ludom provodu u nekom od noćnih klubova ili koncerata na trgu.

Zaista, Zlatibor je jedna moderna planinska metropola, ako se tako može nazvati. Svakako na njemu ima za svakoga po nešto.

Zlatibor šta videti?

Na Zlatiboru i u njegovoj okolini zaista ima šta da se vidi i doživi.
Ovo je jedna planinska destinacija koja živi tokom cele godine i nudi raznovrsne doživljaje i iskustva.

Da bi samo nabrojali sve što se na Zlatiboru može videti trebalo bi nam dva dana. Ovako smo odlučili da ukratko nabrojimo samo neke od sadržaja i znamentosti koje na Zlatiboru možete posetiti.

Ukoliko ste ljubitelji prirodnih lepota predlažemo da posetite selo Gostilje i istoimeni vodopad, kao i Stopića pećinu koja je jako lepo uređena i pruža fenomenalno iskustvo.

Zatim, za one koji vole da uživaju sa najmlađim članovima porodice preporučujemo posetu nekom od tematskih parkova kao što su El Paso city nedaleko od centra Zlatibora, Dino park i Avantura park koji se nalaze u širem centru Zlatibora.

Postoji dosta kupališta u okolini za sve one koji bi da uživaju u plivanju ili opuštanju u vodi od kojih su najpoznatiji Jokino vrelo, Zlatiborska jezera, Ribničko jezero, Kod komše...

Što se provoda tiče, noćni klubovi i kafane smešteni su uglavnom u samom centru planine i izbor je prilično dobar nalik onom u Beogradu.

Osim ovih atraktivnosti Zlatibor pruža i bogatu ponudu restorana sa tradicionalnim domaćm jelima vrhunskog ukusa gde je nezaobilazna i komplet lepinja.

Jahanje konja, vožnja kvadom ili zip line takođe možete isprobati na Zlatiboru. Ukratko, tamo vam baš nikad neće biti dosadno.

S obzirom na to da se non stop radi na modernizaciji i uređenju svaki put kada ga posetite on će vam ponuditi sasvim drugačije iskustvo.

Nemojte propustiti da se na Zlatiboru provozate najdužom panoramskom gondolom na svetu koja je nedavno otvorena i zaista pruža jedan totalno drugačiji doživljaj Zlatibora.

Gold gondola će sasvim sigurno uticati na još veću popularnost Zlatibora.

Zlatibor smeštaj

Zlatibor smeštaj je daleko pristupačniji od onog na Kopaoniku i raznovrsniji je.

Od luskuznih vila i hotela, preko modernih apartmana i seoskih domaćinstava sa tradicionalnim gostoprimstvom i domaćom kuhinjom na Zlatiboru ima svega.

Zbog ogromne ponude smeštaja u poslednjih nekoliko godina, mada ni potražnja nije zanemarljiva, cene su zaista pristupačne i raznovrsne, ali za svakoga ima po nešto.

U zavisnosti od toga da li volite da u okviru smeštaja imate i spa centar u kome se možete opustiti ili više volite da uštedite na smeštaju možete da birate.

Blizina centru dešavanja po malo diktira cenu, ali ta razlika više nije ni nalik onoj od ranije.

Za one koji vole više mira i intime, malo dalje od centra mogu pronaći kvalitetne smeštajne kapacitete sa pogledom na pašnjake ili šume.

Naše planine su naše blago, a planinski turizam je nešto na šta treba svi da budemo ponosni i ka čijem razvijanju treba da stremimo.

Zato, ako se dvoumite na koju ćete destinaciju sledeći put otputovati, nadamo se da ćete u obzir uzeti i naše lepe planine.

Takve lepote i dušu koju one kriju nećete naći nigde na svetu!

Ukoliko vas interesuje smeštaj na ovim prelepim planinama sajt Apartmani & Vikendice je najveći srpski portal za bukiranje smeštaja.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još