Forum o opravdanju stvaralaštva "Jesi koliko stvaraš"

U Narodnom muzeju u Beogradu održaće se kulturni događaj godine međunarodna konferencija FORUM O OPRAVDANjU STVARALAŠTVA 10. novembra 2021. u 18 časova, u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Narodne biblioteke Srbije i Srpskog filozofskog foruma.

Forum se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Partneri su ustanove kulture od nacionalnog zanačaja Narodni muzej i Narodno pozorište.

JESI KOLIKO STVARAŠ – u večnoj čovekovoj potrazi za smislom postojanja jedini čvrsti oslonac jeste stvaralaštvo.

Polazeći od stava savremenog srpskog filozofa Nikole Kajteza da kao „jedinstvo antropodiceje, kosmodiceje i teodiceje, opravdanje stvaralaštva treba da pokaže na koji način i u kom smislu stvaralaštvo odgovara na izazove stradanja, apsurda, neukusa, neznanja, urušavanja i nebića.“

Opravdanje stvaralaštva ima za cilj vraćanje dostojanstva čoveku kao stvaralačkom biću, isticanje vrednosti duhovne kulture, težnju ka celovitosti ljudske ličnosti, za integracijom zajednice, što podrazumeva suprotstavljenje otuđenju, nihilizmu, merkantilizmu, dehumanizaciji pred izazovima razvoja tehnologije koje potencijalno ugrožavaju identitet čoveka kao takvog, pa je opravdanje stvaralaštva u neku ruku opravdanje čoveka samog, odnosno ukazivanje na transistorijski i nadlični smisao njegovog postojanja i delovanja.

Panelisti su poznati i priznati umetnici iz sveta i Srbije.

  • Burhan Sonmez, turski nagrađivani romanopisac,
  • Nikola Kajtez, jedan od najznačajnih srpskih filozofa,
  • Stefan Milenković, svetski poznati violinista,
  • Aleksej Kozirjev, ruski filozof, prodekan za nauku Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov,
  • Predrag Janičić, stručnjak u oblasti veštačke inteligencije,  redovni profesor na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu,
  • Branko Kolarić, ugledni evropski fizičar, ekspert za nano-fotoniku.

Moderator događaja poznata srpska glumica Vjera Mujović.

Forum će otvoriti potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja, gospođa Maja Gojković, a okupljenima će se obratiti i direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković i v.d. direktora Zavoda Marko Krstić.

Foto: Promo

Pogledajte još