OBRATITE PAŽNJU: Koji znaci ukazuju da je očima potreban odmor?

Većina ljudi zanemaruje vid do te mere da počnu da obraćaju pažnju na njega tek kada postane više nego očigledno da nešto nije u redu.

Optičar Grišma Patel otkrio je neke od najvažnijih stvari na koje bi trebalo da obratimo pažnju kada je u pitanju zdravlje očiju.

Ako su vam oči iziritirane, verovatno su suve

Ako trljate oči čitav dan ili su crvene, verovatno su samo suve. U hladnije doba godine uzrok mogu da budu niske temperature, a u proleće alergije.

Svrab, crvenilo, suzne, umorne i bolne oči znaju da budu uobičajeni simptomi alergija ili suvoće oka, ali zamućenje ili svetle tačkice mogu da ukažu na to da je u pitanju nešto ozbiljnije i da bi tada trebalo da potražite pomoć lekara.

Obratite pažnju na neuobičajene znake

Sve iznenadne abnormalnosti vida bi trebalo odmah pregledati ili lečiti.

Zabrinjavajući simptomi mogu da uključuju mrlje, gubitak vida, svetlosne bljeskove, dvostruki vid, zamagljeni vid i preosetljivost na svetlost.

Budite oprezni sa vodom iz slavine

Ako nosite kontaktna sočiva, sigurno vam je rečeno da ne koristite vodu iz slavine za čišćenje sočiva ili kutijice za sočiva. Razlog leži u riziku od razvoja vrlo opasne infekcije.

Ako vašim očima treba vlaga, najbolje je da koristite veštačke suze, a ne vodu iz slavine. Čišćenje kapaka vodom je sasvim u redu.

Proverite porodičnu istoriju očnih bolesti

Veoma je važno da budete svesni porodične istorije bolesti kada je u pitanju zdravlje očiju. Sve je više dokaza da su neki od najčešćih problema sa vidom genetski uslovljeni.

To su, na primer, strabizam (očna neusklađenost koja se još naziva i razrokost), ambliopija (lenje oko) i refrakcijske greške kao što su miopija (kratkovidnost), hiperopija (dalekovidnost) i astigmatizam.

Ne zaboravite da skinete šminku

Važno je da svu šminku uklonite sa očiju pre nego što odete na spavanje.

Ako ne skinete šminku sa očiju, posebno ajlajner i maskaru, ti proizvodi dovode do začepljenja malih žlezda koje se nalaze uz kapke, što može da prouzrokuje crvenilo, otok, iritaciju i infekcije.

U nekim slučajevima to može da dovede i do zamućenja vida ili trajnih infekcija.

Sunce je štetno za oči

Izlaganje suncu može da prouzrokuje značajna oštećenja očiju, a u ekstremnijim slučajevima, može da dovede do stanja poput katarakte, makularne degeneracije i karcinom.

Štitite oči naočarima za sunce koje imaju vrhunsku zaštitu od UV zračenja.

Izvor: N1/Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još