REČ STRUČNJAKA: Nove epidemijske mere imaće pozitivne efekte

Na sednici Kriznog štaba usvojene su dve nove mere. Prva je, kako je i planirano, jesenji raspust koji je produžen za tri dana, pa đaci neće ići u školu od 6. do 14 novembra, zajedno sa vikendima. Druga mera, koja je usvojena, jeste da se kovid propusnice uvode od 20 sati, umesto od 22 sata, kakav je slučaj bio do sada, što će važiti osim za ugostiteljske objekte, ali i za kockarnice, kladionice i slot klubove.

Drugo, važno za ugostitelje je da će moći da rade bez ograničenja, a kovid propusnice će važiti od 20 sati do momenta zatvaranja lokala. Mera koja već postoji, a koja će nastaviti aktivno da se primenjuje jesu pojačane kontrole i inspekcije.

- Ove mere će dati veći efekat nego one koje su bile na snazi ranije i što se tiče zaražavanja i što se tiče motivacije ljudi, da se više vakcinišu, naročito se to odnosi na mlade - kaže prof. dr Radmilo Janković.

On smatra da je ciklus zaražavanja intenzivan u školama, i to što će deca biti van nastave u kontinuitetu 10 dana je svakako značajno, jer će na taj način zaštititi i starije sugrađane koji se uglavnom zaražavaju od dece.

- Teško je proceniti kada će broj pasti ispod 3.000, jer svakako i sa tim brojem situacija nije pod kontrolom. Mi bismo delimično mogli da budemo zadovoljni kada bi broj pao ispod 1.000, a idealno bi bilo ispod 500, jer onda bi i bolnice bile rasterećenije i imali bismo mirniju situaciju - smatra profesor Janković.

Kada se bolnice rasterete, a samim tim i lekari budu slobodniji, imaće više vremena za kampanju vakcinacije koja je neophodna.

- Treba otvoreno razgovarati sa ljudima o svim stvarima koje ih brinu, a takvo mišljenje su im nametnuli pojedinci svojim neodgovornim ponašanjem. Dobra stvar je što sada imamo efikasnije mere, da se vakcinacija malo pomerila sa mrtve tačke i da je čitava društvena javnost upoznata sa delovanjem pojedinaca. Mediji su se pokazali odgovorno i ukazali na neprihvatljivo ponašanje pojedinaca, koji su formirali nekakve neformalne grupe. Sada imamo sinhornizovanu akciju i zdravstvenih ustanova koje su osudile takve pojedince, što će stvoriti jednu povoljniju klimu poverenja u zdravstveni sistem - dodaje profesor Janković.

Tiodorović: Raspust može da pomogne

Prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, izjavio je da produženi raspust može da pomogne u obuzdavanju epidemije, ali da nas čekaju još dve opasnosti. On je kazao i da će podaci koji će uskoro biti objavljeni biti zabrinjavajući.

- Na sledećoj sednici procenjivaćemo i pojavu sezonskog gripa, a znate da kada je grip u pitanju, da su deca ta koja ga lakše raznose. Ovo što ću reći biće deprimirajuće, a znate da sam ja uvek bio optimista. U junu sam govorio da postoje dva scenarija. Jedan je da moraju da se strogo poštuju mere i da ide kažnjavanje. Taj scenario je propao, a ostao ovaj drugi, masovno razboljevanje - rekao je profesor Tiodorović za TV Prva.

Prema njegovim rečima, po tom scenariju će se zaražavati i vakcinisane osobe samo što će virus podneti lakše.

- Sve će trajati dok se očigledno svi ne zaraze, a virus će na žalost, po tom scenariju, odneti mnoge žrtve. Opet imamo dva izbora, ili ćemo se uozbiljiti i pokušati da smirimo sitiaciju i dovedemo je u kontrolisanu ili neće biti dobro - rekao je on.

Da će mere dati nekog efekta smatra i epidemiolog dr Radmilo Petrović koji je rekao, da se nada da ćemo do kraja godine, makar prepoloviti broj zaraženih.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još