Bivša mis Jugoslavije u svetu biznisa: Nagrada za nove tehnologije uručena Heleni Mihić

Međunarodni inovacioni centar Lisabon, Portugal dodelio je nagradu za nove tehnologije Novosađanki Heleni Mihić, bivšoj poznatoj srpskoj i svetskoj manekenki i nekadašnjoj mis Jugoslavije, koja je već godinama uspešna poslovna žena koja se nalazi na čelu Fondacije PHF Princess Helena.

Nagradu u Lisabonu 28. oktobra 2021. godine dodelio joj je Fernando Jorge Maldonado Ferreira Lopes, ispred Inventarium International Innovation i AEI Asocijacije iz Strazbura.

Nagrada je dodeljena za rad na novim tehnologijama, odnosno za projekat "Prerada Hemijskog otpada" koji se radi u Moskvi u Institutu za nove tehnologije. Ovaj projekat, vredan 750 miliona evra, za cilj ima pozitivne promene u sferi ekologije i poboljšanje kvaliteta života.

Na pitanje, kako se kao žena sa titulom mis snašla u svetu surovog biznisa i kako se bori sa poslovnim “ajkulama”, Helena je svojevremeno izjavila da joj karijera nije bila teška, da se ne plaši, šaljivo dodajući da je “ajkule” odmalena imala u kući jer su joj roditelji akademski građani i uvek bili na nekim funkcijama. Povukla je, kaže, genetski kod strogo poslovnih i visokih životnih moralnih načela i radne discipline.

– Vizionar sam i kad dobijem jasnu viziju o novim projektima, za mene prepreke ne postoje – rekla je jednom prilikom Helena.

Helena navodi i da je radnicima u svojim preduzećima gde god je poslovala uvek pomagala, uvek ih nagrađivala onim što je im je bilo potrebno jer je iz senke i dobrih namera pratila kako žive njihove porodice. Voli, kaže, da pomaže ljudima, bolesnoj deci, crkvama. Smatra da tako deli ljubav koju nosi u sebi.

- Na projektima koje vodim, ne kao inovatorka već kao čovek i vizionar, radi oko 30 naučnika iz raznih zemalja. Srpskim Inovatorima u budućnosti pokušaću da pomognem mnogo više, jer oni nemaju podršku u svojoj zemlji, a ako sam ja, kao prva Srpskinja uspela da dobijem ovakvu nagradu i ponudila mi mesto sekretara u Strazburu, taj cilj je sigurno dostupan i za druge inovatore i naučnike iz Srbije - objašnjava Helena za naš portal i dodaje: - Dva zakona u Univerzumu postoje - lepota i samilost. Mislim da posedujem ove zakone.

Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još