"Winter 2021/2022": Tatjana Matić - Kriza je ujedno i izazov i domaći zadatak koji je dobro urađen!

Online konferencija “Winter 2021/22 “ održana je danas, 22. novembra, u organizaciji kompanije Color Media Communications uz podršku Skijališta Crne Gore, hotela Stara Planina, hotela Prezident i AMS osiguranja.

Konferencija “Winter 2021/22” posvećena je  razmeni iskustava i očekivanja kada je u pitanju predstojeća zimska sezona.

Kroz uvodna obraćanja i dva panela obratili su se predstavnici Ministarstva trgovine, telekomunikacija i turizma, predstavnici Turističke organizacije Srbije, predstavnici skijališta i hotela, turističkih organizacija i predstavnici Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije koji su razgovarali o organizaciji poslovanja, zimskoj turističkoj ponudi ski-centara, ali i očekivanjima i sadržajima ostalih turističkih destinacija regiona.

Konferenciju je otvorila Tatjana Matić, ministarstarka trgovine, telekomunikacija i turizma u Vlade Republike Srbije:

“Turistička zimska sezona biće obojena epidemiološkim merama. Pripreme zimske turističke sezone će, pre svega, zavisiti od epidemiološke situacije. Sigurno je da će se epidemiološke mere poštovati, bez obzira na činjenicu da li će broj vakcinisanih rasti i da li će broj saraženih, nadamo se, početi da opada. U onoj meri u kojoj se budemo kao društvo i kao pojedinci ponašali odgovornije, u toj meri ćemo imati uspešniju zimsku turističku sezonu. Svi smeštajni kapaciteti su uveliko rasprodati. Tokom ove godine, izdvojili smo skoro 5,4 milijardi dinara za različite vrste programa podrške u turizmu koji doprinose razvoju turističke infrastrukture koja je ključna i predstavlja preduslov za jedan dobar turistički promet. Kriza je ujedno i izazov i domaći zadatak koji je dobro urađen i sada ubiramo plodove toga bez obzira na činjenicu da je veoma teško sektoru turizma i ugostiteljstva da se razvija u uslovima ograničene mobilnosti”, rekla je Tatjana.

Takođe, početak konferencije je obeležila i Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, istakavši sledeće:

“Pred zimsku sezonu nekada je glavno pitanje bilo “Da li će biti dovoljno snega?” i to je bila jedina problematika oko koje smo brinuli. Od tog trenutka, mnogo toga se promenilo, postavljaju se pitanja koja su mnogo teža od toga da li će biti snega. Ovoliko neizvesnosti u kojima turistička privreda sada posluje, nije se dogodilo još od nekih ratova. Epidemiološka situacija ne može da se predvidi unapred, menja se iz dana u dan, iz sata u sat, a to sve svakako jako otežava rad u turizmu. Svima koji su rezultirali pozitivnim rezultatom u ovoj godini ja im od srca čestitam jer to znači da su mnogo toga uradili i, u skoro nemogućim uslovima, preživeli ovu situaciju. Značaj ulaganja u infrastrukturu je neizmeran. Danas je krenula medijska kampanja Turističke organizacije Srbije  i pozivanja građana da zimuju u Srbiji. Biraj srcem, biraj zimu u Srbiji.

Prvi panel koji nosi naziv – “Hajdemo u planine” bavio se, između ostalog, i pitanjem kakva nas zimska sezona očekuje. U prvom panelu učestvovali su: Đuro Milošević, izvršni direktor Skijališta Crne Gore, Oliver R. Jelenković, menadžer Hotela “Stara Planina” i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije –YUTA.

Drugi panel “Zima u banjama i gradovima, na moru, rekama i jezerima” bavio se, između ostalog, pitanjem “Koje destinacije ove zime obavezno morate obići i šta imamo u turističkoj ponudi?”, a učesnici panela su bili: Nataša Pavlović, direktorka turističke organizacije Vojvodine, Vesna Markovič, Balkan Trip TV i Kristina Bošnjak, generalni menadžer lanca Prezident hotela.

Konferencija je uspešno je završena rezultatima Twiter ankete “Hoćete li ove zime ići na neki odmor”:

  • 18,5% je odgovorilo: Da, na planinu u Srbiji
  • 3,1% kaže: Da, banja u Srbiji
  • 24,6 % Da, u inostranstvo
  • Čak 53,8% kaže da neće ići nigde na odmor

Kompletan snimak konferencije možete pogledati u nastavku:

 

Pogledajte još