ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Vakcinacija u trudnoći nije povezana sa komplikacijama pri porođaju

Vakcinacija protiv Kovida-19 u trudnoći nije povezana sa prevremenim porođajem i sa niskom porođajnom težinom novorođenčeta, pokazuje studija koju su objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Stopa prevremenog porođaja iznosila je 4,9 odsto kod 10.000 žena koje su primile bar jednu dozu vakcine, a sedam odsto za otprilike 36 hiljada nevakcinisanih žena, navode istraživači u nedeljnom izveštaju CDC o morbiditetu i mortalitetu.

Razlika između vakcinisanih i nevakcinisanihi žena nije statistički značajna.

Uz to, vakcinacija protiv Kovida-19 nije rizik za malu porođajnu težinu novorođenčeta, pokazuje istraživanje.

Rezultati studije potvrđuju preporuke CDC o bezbednosti vakcina protiv Kovida-19 u trudnoći.

- Dokazi o prednostima vakcinacije protiv Kovida-19 tokom trudnoće i dalje se prikupljaju, uključujući otkrivanje antitela u krvi pupčane vrpce - napisali su stručnjaci.

Ističu takođe da trudnice zaražene Kovidom-19 imaju povećan rizik od hospitalizacije na jedinicama intenzivne nege, potrebe za mehaničkom ventilacijom i smrtnog ishoda.

Žene koje su učestvovale u istraživanju zatrudnele su između maja i oktobra 2020. godine, pre nego što su vakcine postale dostupne.

Skoro sve vakcinisane žene primile su vakcinu u drugom ili trećem tromesečju trudnoće. Oko 96 odsto ih je vakcinisano "Fajzerom" ili "Modernom", a ostale su primile jednu dozu vakcine "Džonson i Džonson".

Nije zabeležena razlika u ishodima na osnovu vremena vakcinisanja, broja doza i proizvođača vakcina.

Izvor: N1/Hina
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još