IMAĆEMO I DO 30.000 ZARAŽENIH U NAREDNIM DANIMA: Doktor Radmilo Janković predviđa nagli skok broja obolelih od koronavirusa

Zamenik direktora Univerzitetsko-kliničkog centra Niš, profesor doktor Radmilo Janković kaže da je nemoguće zaustaviti širenje omikrona i dodaje da će brojke u narednim danima sigurno biti veće od 10.000, 20.000 ili možda 30.000 zaraženih.

- Imaćemo komplikovanu situaciju u naredne dve nedelje - rekao je Janković za RTS i izrazio nadu da će to biti "poslednji čin" sa koronom - prenosi Tanjug.

Doktor smatra da bi trebalo što hitnije nešto uraditi.

- Ovo sad će biti mnogo veći socijalni pritisak i društveni nego što će biti zdravstveni. Uz toliko veliki broj zaraženih koji nam sledi narednih dana, ne možemo ga izbeći, očigledno je da ni vakcine nisu efikasne da spreče zaražavanje kod omikrona. Mi smo trenutno sa velikim brojem zaraženih u mladoj populaciji, to će se sliti ka starijima - rekao je Janković.

Ono što govore podaci koji oslikavaju ono što se dešava kod nas je da omikron izaziva lakše kliničke slike.

- To znači da ćemo biti pod istim pritiskom pod kojim smo bili. Trenutno stagnira broj primljenih ljudi u bolnicama, taj broj će krenuti da raste, kod nas su još uvek delta pacijenti - dodaje Janković.

Doktor navodi da bolest kraće traje, da će biti veliki pritisak na kovid ambulante i redove za testiranje.

- Strepim da vidim kada se bolest proširi ka starijima. Nadam se da tu nećemo imati nešto neočekivano - kaže Janković.

Izvor: Politika.rs/RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još