PASAT ODLAZI U PENZIJU: "Folksvagen" prestaje da proizvodi čuveni model

Nemačka kompanija "Folksvagen", najveći proizvođač automobila na svetu, prekinula je proizvodnju "pasata limuzine" za evropsko tržište.

Razlozi za ovu odluku su veća prodaja "pasat karavana" i postojanje slično pozicioniranog "arteona", ali i aktuelna kriza koja naglo menja strategije mnogih auto-kompanija, piše "Autokar".

Vesti o tome da će kompanija ukinuti "pasat limuzinu" u Evropi se pojavljuju od 2020. godine. Očekivalo se, međutim, da će se to desiti 2023. Slična je situacija i u Americi, gde tamošnji "2022 pasat El-E" označava kraj proizvodnje u ovoj državi.

Model devete generacije "pasata" za 2023. godinu će biti napravljen na bazi unapređene Em-Ku-Be (MQV) platforme. Sa ovim najnovijim razvojem, deveta generacija će biti dostupna isključivo kao karavanski model kada stigne u Evropu.

Treba podsetiti, da je "pasat" bio dostupan kao limuzina i karavan od 1973. godine, kada je lansiran originalni model.

Nagađa se da će odlazak "pasata" pripremiti put budućem modelu "aero Be". Taj potpuno električni model je trenutno u razvoju, a inspirisan je dizajnom ID Space Vision koncepta iz 2019. Očekuje se da će "aero Be" stići i kao limuzina i kao karavan, piše "Blic biznis". "Aero Be" je navodno samo radni naziv modela. Njegova premijera se očekuje krajem ove ili početkom sledeće godine.

Izvor: rs.sputniknews.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još