NAUČNICI OTKRILI: Na koje simptome omikrona se oboleli najčešće žale?

Iako se nedavno pojavio, moguće je da će omikron postati dominantan soj. Jedino dobro u celoj priči je, čini se, što ne izaziva toliko teške simptome poput ranijih sojeva.

Kako je sve više ljudi zaraženo, tako se polako ističu i najčešći simptomi na koje se zaraženi žale.

Naučnici, koji prate simptome koje prijavljuju obolele osobe kažu da se prvih pet najčešćih simptoma preklapa sa delta varijantom, a to su: curenje nosa, glavobolja, umor, kijanje, grlobolja.

Simptomi mogu da se razlikuju

Simptomi mogu da variraju od osobe do osobe, i da zavise od toga da li su osobe vakcinisane, koliko doza su primile ili nisu. Stručnjaci tvrde da omikron prouzrokuje blaže simptome nego prethodni sojevi, ako je osoba vakcinisana.

- Svaki pacijent koji je dobio buster dozu, a zarazio se kovidom, imao je blage simptome. Pod tim se misli na bolno grlo, umor i bol u mišićima, bez teškoća sa disanjem ili kratkoćom daha - napisao je dr Krejg Spenser.

Dodao je i da je skoro svaki pacijent koji je morao da bude hospitalizovan, nevakcinisan. Svaki je takođe imao i teže probleme sa disanjem, pa su im nivoi kiseonika padali konstantno i bilo je neophodno da budu priključeni na kiseonik.

Ostali simptomi su: drhtavica kašalj, kratkoća daha i problemi sa disanjem, bolovi u mišićima, umor, glavobolja, ali i gubitak čula ukusa i mirisa, bolno grlo, začepljen nos ili curenje nosa, mučnina i povraćanje i dijareja.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još