NE BUDITE U ZABLUDI: Koja je razlika između suve i dehidrirane kože?

Bezbroj puta smo čuli koliko je hidratacija kože važna, kako bi izgledala zdravo i lepo. Voda kao glavni provodnik prenosi hranljive supstance i pomaže kod uklanjanja toksina. Čisti kožu, učvršćuje je i daje joj elastičnost, opušta i pospešuje dinamiku obnavljanja ćelija. I sve to, čini nam se kao da znamo, ali postavlja se pitanje da li smo to i praktično usvojili. U celoj toj priči, jedna od velikih zabluda mnogih dama je ta da misle da se između suve i dehidrirane kože nalazi znak jednakosti - što nije tačno. A usled toga dolazi i do upotrebe neadekvatnih kozmetičkih proizvoda za negu, što se opet odražava na izgled kože. Za početak, potrebno je da razlikujemo ta dva pojma.

Suva vs. dehidrirana koža

Suva koža predstavlja tip kože koji se ogleda u trajnom nedostatku lipida, sebuma ili ulja u koži, što dovodi do beživotnog izgleda. Ten izgleda neujednačeno, a fine linije oko usta i ispod očiju su uočljivije, upravo iz tog razloga. Takva koža podložna je stalnom osećaju zatezanja, uvek je suva i često se peruta, te je ključ brige o suvoj koži nega preparatima koji su bogati lipidima koji će je nahraniti i vratiti joj mekoću i elastičnost.

S druge strane, dehidrirana koža je stanje kože koje nastaje usled nedostatka dovoljne količine vode u koži uzrokovane spoljašnjim i unutrašnjim faktorima. Takva koža zateže samo nakon umivanja, pa se prepoznaje po gubitku sjaja i tankim boricama. Ključ brige o dehidriranoj koži je eliminisati faktore koji utiču na dehidrataciju (isušeni vazduh, nagle promene temperature, intenzivno sunčanje, stres, nepravilna prehrana i nedovoljna konzumacija vode i sl.) i vratiti koži izgubljenu vlažnost. Koža je dehidrirana kada gornji slojevi epiderma sadrže manje od 10% vode. Ali, dehidrirana koža ne mora značiti i dehidrataciju organizma.

Konzumiranje preporučenih dnevnih količina vode ne znači i optimalnu hidrataciju kože. Uzrok tome leži u procesu isparavanja vode s površine kože (TEWL – Transepidermal Water Loss) koji je kod dehidrirane kože mnogo izraženiji. A čak i mali nedostatak vode u koži za sobom povlači niz negativnih posledica: slabljenje vezivnog tkiva i kolagenskih i elastinskih vlakana, čime koža gubi napetost i elastičnost, postaje beživotna i mlohava i shodno tome brže stari i sklonija je stvaranju bora.

Dehidrirani epiderm mogu imati i osobe sa masnim tipom kože, baš kao i one koje imaju suvu kožu. A to znači da vaše telo gubi više vode od količine koju unosite. Oim konzumiranja neodgovarajuće količine vode, nedostatak vode može biti povezan i sa pojačanim mokrenjem usled konzumiranja kofeina ili prekomernog znjojenja usled vežbanja.

Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još