SVAKI GRAĐANIN DOBIJA HEKTAR: Rusija poklanja zemlju na Arktiku

Svi državljani Rusije su od 1. februara 2022. godine dobili pravo da besplatno koriste hektar zemlje na Arktiku.

Program "Arktički hektar" je stupio na snagu 1. avgusta 2021. godine, ali su prvih šest meseci zemlju dobijali samo stanovnici arktičkih regiona Rusije.

- Za šest meseci od početka programa na Arktiku, zahteve je poslalo 4.300 ljudi, dok je njih 2.100 dobilo zemlju na besplatno korišćenje. Zemlja na Arktiku je različita. Postoje mesta na kojima je moguće organizovati ekološki turizam, na primer, u Kareliji i u Murmanskoj oblasti, kao i razvoj malog i srednjeg biznisa - rekao je ministar za razvoj Dalekog istoka i Arktika Aleksej Čekunov.

Besplatan hektar se može dobiti u šest arktičkih regiona Rusije: Arhangelskoj i Murmanskoj oblasti, Neneckom i Jamalsko-Neneckom autonomnom okrugu, i u republikama Karelija i Komi. Stanovnicima Rusije je trenutno na raspolaganju više od milion hektara, veći deo zemlje, 700.000 hektara, se nalazi u Murmanskoj oblasti.

Od 1. februara Arktički hektar mogu da dobiju i Rusi koji žive u inostranstvu.

Stanovnici mogu da izaberu zemljište na on-lajn portalu "hektararktike.rf". Zahtev može da se pošalje pojedinačno ili za grupu do deset ljudi.

Program "Arktički hektar" je napravljen prema projektu "Dalekoistočni hektar" i oba su nastala kao inicijativa vlade Rusije. Na zemljištu se može izgraditi kuća ili pokrenuti bilo kakva privredna delatnost, uključujući stvaranje poljoprivrednog gazdinstva, pružanje različitih vrsta usluga, između ostalog, i turističkih.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem juna 2021. godine potpisao zakon kojim se program "Dalekoistočni hektar" proširuje na Arktičku oblast Rusije.

Izvor: rs.sputniknews.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još