ŠEST DOBRIH RAZLOGA: Zašto je važno da često grlite svoju decu?

Hormon oksitocin koji se otpušta prilikom grljenja poboljšava imuni sistem, doprinosi bržem zarastanju rana i smanjuje upalne procese.

Zagrljaj je za decu veoma važan, zbog njega se lakše nose sa različitim tipovima stresa.

Zagrljaji čine decu srećnijom

Psihološki efekat zagrljaja je neverovatan. Ne samo da podiže nivo samopouzdanja kod dece, već im pomaže da zadrže optimizam.

Postoje tri snažna psihološka uporišta koja su povezana sa procesuiranjem stresnih događaja, a to su samopouzdanje, savladavanje veština i optimizam. Pritom, deca koju roditelji redovno grle osećaju se srećno i voljeno.

Uči decu empatiji

Zagrljaj pomaže roditelju i detetu da uživaju u trenutku i da razumeju uzajamna osećanje. Ova razmena energije detetu pokazuje vrednost empatije.

Na taj način uče da razumeju kako se drugi osećaju. Zbog toga je zagrljaj i dobra lekcija kojom ćete detetu pokazati šta znači saosećati se sa ljudima i voleti ih.

Stvara sposobniju decu

Deci su za razvoj potrebni različiti senzorni nadražaji. Ključan je fizički dodir i kontakt s kožom.

Dr Set Polak i njegove kolege psiholozi u "Waisman Center" i na "Wisconsin‐Madison University" sprovodili su istraživanja u kojima su upoređivali usvojenu decu iz domova za nezbrinute mališane sa decom koja su odrastala u stabilnim porodicama.

U prvoj grupi deca su motorički zaostajala, pa su zbog nedostatka taktilne interakcije imali sporiji kognitivni razvoj.

U drugom istraživanju su otkrili da je 15 minuta taktilne stimulacije tokom 10 dana kod dece iz domova za nezbrinutu decu pomoglo u razvoju potencijala i sazrevanju navika, pa su deca uopšteno postala aktivnija.

Zbog zagrljaja deca rastu

Iako zvuči čudno, zagrljaj pomaže rastu deteta. Naučnici su otkrili da su deca kojoj nedostaje senzornih nadražaj usporila rast, a naročito ako nisu redovno dobijala zagrljaje.

Taj je problem bio je vidljiv uprkos redovnom uzimanju vitamina i drugih važnih nutrijenata. Objašnjenje za taj fenomen je jednostavno. Tokom zagrljaja telo oslobađa hormon oksitocin koji ima snažan pozitivni efekat na telo, a između ostalog podstiče hormone rasta.

Deca su zdravija

Hormon oksitocin ne deluje samo na rast, nego i na bolji imunski sistem. Takođe, on doprinosi bržem zarastanju rana i smanjuje upalne procese.

Stvara snažne veze sa roditeljima

Zagrljaj podstiče poverenje koje je nužno za stvaranje kvalitetne veze sa roditeljima, ali i drugim ljudima.

Oksitocin smanjuje strah i podstiče spremnost na poverenje prema drugima. Pritom, deca se osećaju sigurnije i zaštićenije, a ujedno se stvara snažnija veza sa roditeljima.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još