KORISNO ILI ŠTETNO: Jabukovo sirće u nezi kože lica

Jabukovo sirće u nezi kože lica koristi se od davnina, ali da li je ono bezbedno za našu kožu?

Ako ste se u nekoj fazi života borili s aknama, verujemo da ste barem jednom na bubuljice stavili pastu za zube ili jabukovo sirće, po savetu mame ili bake.

Iako su starije generacije imale pregršt genijalnih saveta za život, stavljati kuhinjske proizvode na osetljivu kožu lica možda ipak nije najbolji savet. Pa ipak, ima nešto u jabukovo sirćetu zbog čega je pronašao put do rutine nege kože lica mnogih od nas. Čak se i kao sastojak našao u brojnim proizvodima. Ali, pre nego što nanesete ovo sirće na bubuljicu ili direktno na lice, pažljivo pročitajte sledeći tekst.

Jabukovo sirće u nezi kože lica

Ovo sirće ima dugu istoriju kada je nega u pitanju, a posebno kod onih koji više vole prirodnije preparate iz kućne radinosti. Ukoliko se koristi pravilno (razblaženo u vodi ili kao sastojak u postojećim proizvodima), jabukovo sirće deluje pozitivno na kožu i to na nekoliko načina.

Izbeljuje staračke pege – alfa-hidroksilne kiseline iz jabukovo sirćeta mogu ublažiti pigmentaciju i boju staračkih pega.

Pomaže protiv akni, bubuljica i mitisera – kiseline deluju antibakterijski te sprečavaju razvoj bakterija i nastanak akni, a ujedno i skidaju odumrli sloj ćelija te omogućuju koži oporavak i regeneraciju. Jabukovo sirće takođe isušuje već postojeće bubuljice ubrzavajući tako njihov nestanak.

Održava ravnotežu pH vrednosti kože – skidajući masni sloj s kože, jabukovo sirće će uravnotežiti pH nivo i osigurati da koža ne bude premasna ni presuva. Ispiranje lica ovim sirćetom jednom dnevno pomaže u regulaciji lučenja prirodnog sebuma kože lice.

Pomaže u obnovi ćelija kože – visoka količina beta-karotena pomaže koži pri oporavku od uticaja slobodnih radikala koji svakodnevno napadaju ćelije kože lica.

Ono što je svakako bitno napomenuti jeste da se, ako imate bilo kakvih problema s kožom, obratite dermatologu ili kozmetičaru s kojim ćete rešiti problem. Nemojte posezati za kućnim rešenjima koja vam mogu napraviti još više štete i potpuno uništiti kožu lica. Srećom, danas živimo u svetu u kojem je bjuti tržište prepuno proizvoda za rešavanje specifičnih problema s kožom.

Izvor: Ljepotaizdravlje.hr/Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još