OD DANAS U UPOTREBI: Lek protiv koronavirusa "Pakslovid" spasava pacijente od hospitalizacije

"Fajzerov" lek - "Pakslovid" za lečenje od infekcije virusom korona od danas je dostupan za upotrebu u Srbiji.

Prema rečima Jelene Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), radna grupa Ministarstva zdravlja, na čijem je čelu prof. dr Goran Stevanović, odlučila je da se prve količine ovog medikamenta distribuiraju u bolnice gde će se odlučivati o daljoj primeni.

- Antivirusni lek "pakslovid" sastoji se iz dve komponente, a Srbija je među prvima potpisala ugovor o nabavci leka i među prvima ga je dobila - rekla je Mitrašinovićeva.

"Pakslovid" je kombinacija dve aktivne supstance koje se nalaze u odvojenim tabletama. Prva je nirmatrelvir, koji blokira dejstvo enzima koji je potreban za umnožavanje virusa, a druga je ritonavir, zadužen da usporava razgradnju prve aktivne supstance što omogućava da duže ostane u organizmu.

Kao i drugi antivirusni lekovi protiv kovida-19 i terapiju "pakslovidom" najbolje je započeti što pre od pojave prvih simptoma virusa korona i to u roku od pet dana.

- I ovaj novi lek je u obliku tableta. Uzimaju se dve tablete prve komponente, plus jedna druge, to znači po tri tablete na 12 sati, a terapija traje pet dana i sprovodi se u kućnim uslovima - objašnjava Mitrašinovićeva.

Ispitivanja ovog leka pokazala su da će smanjiti potrebu za hospitalizacijom, što će značiti rasterećenje celog zdravstvenog sistema. Naime, kliničke studije su pokazale da je lek efikasan 89 odsto u smanjenju stope hospitalizacije i smrtnog ishoda.

- Bezbednosni profil "pakslovida" je zadovoljavajući, što potvrđuju neželjene reakcije u kliničkim studijama, koje su blage. To su najčešće poremećaj ukusa, dijareja, glavobolja i povraćanje. Ali, kada se govori o bezbednosti leka u realnom životu, van uslova iz kliničkih studija, važno je da se obrati pažnja na mogućnost interakcije ovog leka sa brojnim drugim lekovima koji su deo hronične terapije mnogih bolesnika - rekla je ona.

U ALIMS objašnjavaju da komponenta leka - ritonavir, zbog načina metabolisanja u organizmu ima značajan potencijal da stupa u interakcije sa mnogobrojnim lekovima što bi moglo da dovede do neželjenih efekata ili pak da umanji dejstvo "pakslovida".

- Iz tog razloga donesena je odluka da se "pakslovid" propisuje na tercijarnom nivou i naveden je spisak lekova koji ne smeju da se koriste u isto vreme sa ovim medikamentom. Takođe, pacijentima neće biti omogućen pristup leku bez konsultacije sa lekarom - istakla je Mitrašinovićeva.

"Pakslovid" je namenjen za odrasle kovid pacijente, iznad 18 godina, koji imaju blage do umerene forme bolesti bez kiseonične terapije, koji imaju neku pridruženu bolest - dijabetes, gojazni pacijenti, pacijenti sa hroničnim bolestima kardiovaskularnog sistema, bubrega, jetre, aktivni maligniteti. Nije namenjen mladima, trudnicama, dojiljama, a kontraindikovan je sa teškim oštećenjima jetre i bubrega.

U sprovednim kliničkim studijama lek je bio ispitan na pacijentima zaraženim delta sojem virusa korona.

- Poznajući mehanizam dejstva "pakslovida" koji ne zavisi od spajk proteina, realno je očekivati uverljivu efikasnost i protiv omikron soja i drugih sojeva - zaključila je Mitrašinovićeva.

Da je novi lek neophodan svedoče i podaci o broju novozaraženih. U prethodna 24 sata u Srbiji je na koronu testirano 16.284 građana od kojih je 6.036 bilo pozitivno. Ohrabruje što je brojka novozaraženih manja od pet cifara, ali je smrtnost i dalje visoka.

Za lečenje infekcije virusom korona kod nas su dostupni i drugu antivirusni lekovi.

To su "remdesivir" i "deksametazon", koji se daju u bolničkim uslovima i "favipiravir", "bamlanivimab" i "molnupiravir", koji su namenjeni za lečenje kod kuće.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još