NAUČNICI OTKRILI: Vakcine protiv koronavirusa bezbedne za osobe sa reumatskim bolestima

Čini se da su vakcine protiv koronavirusa bezbedne za osobe sa reumatskim i mišićno-koštanim bolestima i verovatnoća da će izazvati napade, naglo pogoršanje simptoma osnovne bolesti, manja je od pet odsto, otkrili su naučnici.

Nalazi su se temeljili na podacima od 5.121 pacijenta u 30 zemalja.

U manje od jedan odsto pacijenata nakon vakcinacije, javili su se ozbiljni napadi osnovne bolesti, utvrdili su naučnici.

Uopšteno, verovatnije je da će se pogoršanja simptoma pojaviti kod pacijenata sa aktivnom bolešću, prema izveštaju objavljenom u časopisu "Annals of the Rheumatic Diseases".

- Važno je napomenuti da se pogoršanja bolesti mogu pojaviti kao deo bolesti, a opaženi procenti pogoršanja osnovne bolesti kompatibilni su sa prirodnom istorijom bolesti, a ne nužno uzrokovani vakcinama protiv virusa SARS-CoV-2 - rekao je dr Pedro Maćado sa "University College London".

Prosečna starost učesnika istraživanja bila je 72 godine, a većina su bile žene.

Mnogi su imali upalne bolesti zglobova, bolesti vezivnog tkiva ili vaskulitis i primali su različite kombinacije antireumatskih lekova, imunosupresiva i drugih lekova.

Većina ih je primila vakcinu "Fajzer"/"Bajontek" - 70 odsto, a slede ih "AstraZeneka" - 17 odsto i "Moderna" - osam odsto.

- Naši nalazi trebalo bi da pruže sigurnost reumatolozima, drugim zdravstvenim radnicima i onima koji primaju vakcinu, kao i da promovišu poverenje u bezbednost vakcinacije protiv koronavirusa kod ljudi sa upalnim reumatskim bolestima - rekao je dr Maćado.

Izvor: N1/Hina
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još