ZA HIDRATACIJU I DETOKSIKACIJU: Hranljive maske za kožu tela koje možete napraviti sami

Maske za kožu tela trebalo bi da budu obavezan deo naše bjuti rutine, ali često grešimo jer obraćamo pažnju isključivo na kožu lica...

Budući da se ove godine sve više pažnje posvećuje nezi, posebno kad su u pitanju sastojci koje koristimo i na licu, vreme je da se upoznamo s hidracijom i detoksikacijom kože tela. Baš kao što koža lica ima koristi od maski za lice, isti je slučaj i s kožom tela.

Maske za telo, posebno na profesionalnim tretmanima, nanose se uvek nakon pilinga, bilo da je reč o suvom četkanju kože ili pilingu s kafom/šećerom koji je svakako još bolja opcija ako želite da maska uđe u dublje slojeve kože.

Nakon pilinga, maska se nanosi na obe strane tela. U spa centru obično ste umotani u plastiku i pokrivač dok proizvodi rade svoj posao.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Većinom, maske za telo sadrže sastojke kao što su:

- glina ili blato, koji detoksuju kožu - glina, kaolin ili bentonit se koriste zbog njihovih učinaka pri zatezanju kože
- alge su remineralizovane
- aloe vera, koja je umirujuća (pogotovo za osunčanu kožu)
- ši buter ili kreme za telo, bogate i hidratantne

Iako bi, posebno za prvi put, trebalo da odete na tretman tela u salon, moguće je napraviti masku za telo i kod kuće. Ako imate suvu ili dehidriranu kožu, treba vam maska za hidriranje; ako je koža upaljena ili crvena, maska mora smirivati, a ako vam je koža masna – maska bi trebalo da vam pomogne da izlučite iz kože.

Maske za kožu tela

Blato (maska) za telo nanosi se na kožu prethodno očišćenu pilingom. Osnova za izradu blata za telo je glina, a izbor gline zavisi od potreba kože. Gline sadrže neophodne minerale koji hrane kožu.

U posudu stavite 6 kašika gline, 1 dcl gela Aloe vere, kašiku biljnog ulja i eterična ulja prema tipu kože. Lagano mešajte uz dodavanje vode dok ne dobijete kremastu smesu koja se lagano nanosi na kožu. Smesu nanesite na željene delove tela.

Ako želite da blato ima i anticelulitni učinak, od eteričnih ulja dodajte po 1 do 2 kapi limuna, kadulje, ruzmarina, cedra atlas, borovice i čempresa. Blato ostavite na koži da se osuši tokom pola sata do 40 minuta, i nakon toga isperite vodom.

Izvor: Ljepotaizdravlje.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još