NASLIKANA PRE 500 GODINA: "Bliznakinja" Mona Lize iz Luvra pronađena u skladištu u Italiji

U skladištu u Montečitoriju, sedištu italijanskog parlamenta, pronađena je verna kopija Mona Lize koja se na prvi pogled ni u čemu ne razlikuje od one koja se nalazi u Luvru.

Slika se nalazila u podrumu još od 1925. godine, ali naslikana je još pre 500 godina, i prema analizama ima potpuno identične korekcije kao i Mona Liza, koja se nalazi u Luvru.

- Reč je o slici koja je naslikana u Leonardovoj radionici, najverovatnije je na njoj radio baš on. Pronađena je još 2019. godine i od tada se nalazi na analizi - izjavio je za italijansku štampu komesar komore Frančesko d'Uva.

Za postojanje ove slike se znalo i pre, ali je smatrana običnom kopijom sve dok senator Stefano Kandijani nije zatražio njenu restauraciju i na ovaj način otkrio poreklo slike. Restauraciju je uradila Čincija Paskvali, ekspert Leonardovih dela koja živi u Parizu i već 25 godina radi u Luvru.

- Drago mi je što se govori o Đokondi Torloniji, koja se nalazi u Montečitoriju i koja je restaurirana zahvaljujući intervenciji Ministarstva kulture i Ministarstva unutrašnjih poslova za vreme proslave 500 godina od smrti Leonarda. Kada je pronađeno, ovo delo je bilo zatvoreno u podrumu, a danas je u kancelariji komesara. Ja sam lično ubeđena da zaslužuje da bude izložena na nekom drugom mestu, koje zaslužuje - izjavila je vicesekretar za kulturu Lučija Borgonzi.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još