Potrebna nam je saradnja i podrška EU

BEOGRAD, 9. maja 2011. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić izjavio je u ponedeljak da će Srbija učiniti sve da zaštiti "beli šengen", ali da joj je u tome neophodna podrška i saradnja sa Evropskom unijom.

"Mi ćemo uraditi naš deo posla, ali očekujemo da nam šegenski prostor da elemente i informacije da bi mogli da delujemo", kazao je Djelić i kao jedan od problema naveo i to što zemlje koje se žale na veliki priliv azilanata ne žele da daju imena tih ljudi i brojeve njihovih pasoša.

Kao jednu od mera kako bi se izbeglo ukidanje vizne liberalizacije Djelić je naveo i da će se razmatrati izmene krivičnog zakona kako bi organizacija nelegalne migracije, bila jasno definisana kao krivično delo.

"Radićemo na tome da oni koji se ogreše o šengenski prostor i institut azila ne mogu više da putuju kao drugi, radićemo i na tome da policija pazi da se slučajno više ne izdaju lažni pasoši i radićemo operativno na granicama svaki dan", kazao je Djelić gostujući an televiziji B92. Potpredsednik Vlade je naveo i da se broj azilanata iz Srbije u zemljama EU smanjuje, ali da to očigledno još nije dovoljno.

Pogledajte još