NISAM IŠLA REDOVNO NA PREGLEDE: Jelena Jevremović iskreno o tumoru dojke i zdravstvenom stanju nakon teške operacije

Kako bi ličnim primerom upozorila sve žene na to koliko je važno pregledati grudi da bi sačuvale zdravlje, pevačica Jelena Jevremović otvoreno je govorila o svojoj operaciji tumora na dojci u emisiji RTS Ordinacija.

Iako se danas retko pojavljuje u javnosti, zbog ove važne teme napravila je izuzetak, a kaže da se i sama opametila tek prošle godine, kada je napunila 40 godina.

Kad ljudi kažu tumor svi odmah misle na rak, na "ono najgore", podsetila je voditeljka emisije, i odmah dodala da kod Jelene to nije bila "ona najgora" situacija. Međutim, Jelena to nije znala kada je otkrila promenu na dojci.

O tome kako je sve izgledalo, od sasvim slučajnog i neobičnog otkrića promene prilikom pregleda zbog estetske hirugije, preko priče o operaciji i postoperativnog toka detaljno i otvoreno je pričala u RTS Ordinaciji.

Tokom vremena Jelena je počela da stres posmatra kao najveći uzročnik bolesti.

- Imala sam jako stresan period i mogu da kažem da mi je stres srednje ime od kad sam se rodila i onda je došao neki period kada je on bio toliko učestao, u toliko velikoj meri, negde tamo od 2017. godine kada sam te neke privatne probleme imala - od smrti oca, pa još nekih drugih stvari... - aludirala je na razvod i stresne okolnosti u vezi sa njim.

- Bio je jako težak period, bilo je ili pukovnik ili pokojnik. Jedva sam izgurala to sa svom svojom energijom i snagom. Nekako dok je sve to trajalo ja sam sve držala, meni nije bilo ništa, a kad sam se opustila i kada sam konačno dovela i život i sebe u red, onda je počelo sve živo da me napada - od svih mogućih prehlada, problema s kičmom, dok nije na kraju došlo i do problema sa dojkom, odnosno do tumora - objasnila je Jelena.

Ispričala je da, inače, redovno ide na sve preglede, ali da je nekako grudi uvek zapostavljala.

- Jedino na svom telu zbog čega nisam odlazila redovno na preglede su zapravo grudi. Odlazila sam redovno i na ginekološke preglede, i vadila krvi, i bavim se sportom - treniram tri do pet puta nedeljno, ali grudi nisam uopšte pregledala - ispričala je Jelena.

Kaže da je na ultrazvuk išla pre neke tri-četiri godine i da uopšte nije obraćala pažnju na svoje grudi.

- Nekako kao da ih nemam, mislim. A imala sam svoje velike, prirodno jako velike grudi koje su dolazile sve više i više do izražaja ostajale velike posle svakog porođaja i bile su nesrazmerne i ja uopšte nisam otišla na pregled grudi, nego sam otišla na konsultaciju za smanjivanje mojih grudi - navela je pevačica.

Jelena je rekla da nikada nije uvećavala grudi, već da su potpuno prirodne.

- Ja sam se prvi put usudila da odem da pričam sa nekim o tome i odem kod Igora Georgijeva, mog prijatelja, doktora koji me je pregledao i rekao da će raditi tu rekonstrukciju, da mi se smanje... Desna mi je bila bukvalno za broj i po veća nego leva, i to je bila već toliko vidljiva razlika da je meni počelo jako da smeta - otkrila je i dodala da joj je to sve pravilo problem sa kičmom.

- Ja sam otišla lekaru i kad sam uradila sve propratne preglede, vađenje krvi, EKG i ostalo, otišla sam na ultrazvuk i onda su mi našli promenu na levoj dojci. I meni je jedan odlazak tako lepršav na razgovor o nečemu što bi trebalo da bude ispravka ili sređivanje tela, nešto u vezi sa estetikom se pretvorilo u dramu - slikovito je objasnila Jelena.

Nakon što je saznala da postoji promena, usledio je period koji joj nije lako pao. Prema njenim rečima, u tim trenucima ženi kroz glavu prolazi svašta - od dece, pa do najgorih misli.

- Mi, žene sa prirodno velikim grudima, ne možemo toliko često da napipamo promenu, a ja sam često pipala grudi. Ja osećam kada sam npr. u ciklusu, osećam kad postoji žiganje, pa onda mislim da mi je možda od treninga... Osećala sam neku neprijatnost ali ništa nisam pod rukom osećala - i dodaje da je to nekako povezivala sa ciklusom, hormonima i slično.

- Međutim, kad su oni to meni rekli ja sam se zgranula. Ja sam to saznala krajem novembra i razgovarala sa doktorima o operaciji koja je trebalo da bude početkom decembra, kad se to i dogodilo. Znači, sve je to bilo u vrlo kratkom periodu. Onda sam otišla na Onkologiju i bila sam na mamografiji, a pre toga na ultrazvuku na kome je i uočena promena - objasnila je.

- To je bilo oko 11 milimetara sa 6. Znači, nije to bila neka velika promena, ali je postojala, i na mamografiji je nije bilo i to je bila sreća zato što su rekli da je to onda verovatno benigno. Sumnjalo se na cistu, na ovo na ono, ali je definitivno na kraju bio tumor. Najteži momenat je bilo čekanje histopatološkog nalaza - podsetila je da se on ipak čeka nešto duže, jer niko nije 100 odsto siguran dok se ne uradi analiza tkiva.

- Odmah je rađena i rekonstrukcija, odnosno smanjenje i desne dojke, zato što mi je leva po prirodi bila mnogo manja, a iz nje mi je vađen tumor, i onda je izvađeno dosta tkiva i jednostavno kad sam već na stolu i ležim da se to uradi kako treba - rekla je Jelena.

Operacija je rađena u totalnoj anesteziji, a bilo je i pratećih situacija.

- Izgubila sam dosta krvi pa mi je hemoglobin pao, pa su to vrtoglavice... Ne pričam ja sad o oporavku, to ne možeš da se pomeriš. Ja ne znam stvarno ove devojke, moram da kažem ove koje se operišu stalno, one su veoma hrabre ili se navuku na to. Ja ne znam kako to mogu jer ovo stvarno boli - priznala je pevačica.

Iz totalne anestezije u trajanju od 6 sati izlazi se sutradan iz bolnice, a žena mora da u prvom periodu živi sa drenovima.

- Bila sam bleda, i sad pomalo. Moraš da imaš nekog kod sebe ko će da te podigne, ali iz posebnog položaja da te podigne. Znači nema pomeranja ruku uopšte, nego tebi mora neko da stavi ruku pod tebe pa da te digne, da te odvede, da te pridržava, jer meni se mantalo bilo non stop, a i inače imam problem sa niskim pritiskom i onda me je ovo samo još dokusurilo, ali najgore je prošlo i to je najvažnije - zaključila je pevačica.

Jelena je ispričala i da je sve to uticalo da počne da drugim ženama ukazuje na važnost pregleda.

- To je iskustvo koje je mene probudilo, razdrmalo me je, i onda sam odlučila da na svojoj Instagram stranici prosto napišem apel za devojke, jer da nisam otišla tada i da nisam otišla iz te namere, ko zna kad bih otišla. A pazite, mene je pratila temperatura 37,4 stepeni šest meseci i niko nije znao šta mi je. Išla sam čak i da se testiram na koksaki, svojevoljno, zato što sam čitala o tome, a zamarala sam se. Radila sam sve moguće i tumor markere, vadila krv... Sve moguće analize, samo nisam otišla grudi da proverim - rekla je Jevremovićeva.

Lekari su Jeleni rekli da u slučaju da nije na vreme otkrila ovaj tumor, on je mogao da preraste u nešto maligno.

- Nije bilo trenutnih indicija ka tome, nije bilo malignih ćelija na sreću - kad sam dobila rezultate stvarno sam odahnula, ali kažu da se desi da taj oblik vrlo često preraste u maligno. Kada sam išla na Onkologiju na neke preglede, prvo sam videla onu malu crkvu sa leve strane kad se uđe. To je strašno. Mogu misliti koliko je žena tu oplakalo i koliko je suza na onim ikonama - to su strašne stvari i jako sam se potresla - podelila je Jelena Jevremović svoja osećanja koja je imala na samom početku.

- Na primer, eto jedna situacija - devojka od 23 godine njoj se proširio maligni tumor na dojci i isekli su joj celu dojku pa stavili protezu, a sve to joj se dogodilo za četiri meseca - navela je Jelena.

Posle svog iskustva često apeluje na prijateljice da odu da se pregledaju.

- Imam neke mlađe drugarice, družim se sa devojkama koje su mlađe od mene po 14 - 15 godina. One nikad nisu otišle da pregledaju grudi. Imam ove koje su starije, koje nisu rađale pa ne idu redovno. Mnogo smo neodgovorne po pitanju toga, u globalu pričam za ženski rod i ja kao neka mama kvočka idem za svim tim mojim drugaricama i teram ih da urade nešto po tom pitanju - istakla je Jelena Jevremović.

Izvor: RTS
Foto: jevremoviceva/Instagram

Pogledajte još