Apocalyptica

Jedan od najoriginalnijih bendova, “Apokaliptika”, koji je stekao fanove i u Srbiji, kombinujući metal i klasičnu muziku, održao je koncert u Studentskom kulturnom centru.
Finska grupa, koju čine klasično obrazovani čelisti, posle prošlogodišnjeg nastupa na „Egzitu“, ponovo je dokazala svoju vrednost. „Apokaliptika“ nije samo još jedan isprazan metal bend, već, pre svega, grupa pravih umetnika, koji neguju originalni nastup i svojstven stil. Malo finske melahonije odlično se uklopilo u eksplozivan srpski temperament. Publika je najbolje reagovala na obrade legendarnih pesama „Metalike“ i „Fejt no mor“, koje su spojene s nekim od najboljih kompozicija Prokofijeva i Šostakoviča. Na koncetu u SKC- u “Apokaliptika” je izvela i autorske kompozicije s najnovijeg albuma izdatog krajem januara ove godine.
Dobar zvuk, specifično mlaćenje dugačkim kosama i neizbežna šutka u pregrejanoj i pretesnoj sali SKC-a, i na kraju dva bisa, samo su deo atmosfere... Momci iz Finske su definitivno pobili sve predrasude o finskoj hladnoći. Tipična metal scenografija (mrtvačke glave i slično) odlično se uklopila sa dubokim i specifičnim zvukom violončela.
Spajajući klasičnu muziku sa hevi metalom, “Apokaliptika” je pre desetak godina objavila prvi album “Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos”, koji je ubrzo postao veliki hit širom sveta.
Grupu su 1993. godine osnovali u Helsinkiju - Eika Topinen, Maks Lilja, Antero Maninen i Pavo Lotjonen.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.